Shtojca për Kulturë

Nobelistja Annie Ernaux – shkrimtare e thellësisë personale

Annie Ernaux - fituese e cmimit nobel per letersi
Annie Ernaux: “Për mua, të shkruarit ishte dhe mbetet mënyrë për të hedhur dritë mbi gjërat që dikush ndjen, por që janë të paqarta. Të shkruarit është një rrugë drejt njohjes”

Vendimi i komitetit të “Nobelit” për ta shpërblyer një shkrimtare, vepra e së cilës është e thurur nga përvoja tejet personale dhe shpesh e zakonshme, ishte zgjedhje e habitshme. Vepra e Ernaux u ka folur veçanërisht grave dhe të tjerëve që, si ajo, vijnë nga klasa punëtore e shoqërisë, me një qartësi që rrallë e gjejmë në letërsi: ajo ka përshkruar edukimin e saj në një qytet të vogël në Normandi, një abort të paligjshëm që pati në vitet 1960, pakënaqësinë me përditshmërinë, dhe një aferë pasionante jashtëmartesore

 

Vendimi i komitetit të “Nobelit” për ta shpërblyer një shkrimtare, vepra e së cilës është e thurur nga përvoja tejet personale dhe shpesh e zakonshme, ishte zgjedhje e habitshme. Vepra e Ernaux u ka folur veçanërisht grave dhe të tjerëve që, si ajo, vijnë nga klasa punëtore e shoqërisë, me një qartësi që rrallë e gjejmë në letërsi: ajo ka përshkruar edukimin e saj në një qytet të vogël në Normandi, një abort të paligjshëm që pati në vitet 1960, pakënaqësinë me përditshmërinë, dhe një aferë pasionante jashtëmartesore

Për dekada të tëra, shkrimtarja franceze, Annie Ernaux, ka zbërthyer momentet më poshtëruese, më private dhe më skandaloze të së kaluarës së saj dhe këtë e ka bërë me saktësi prej kirurgeje: “Unë duhet të bëj një studim etnologjik për veten”, shkroi ajo në veprën e vitit 1997 “La Honte”, ku rrëfen kujtimet e saj.

Të enjten, për veprën e saj iu dha një nga nderimet më të larta në letërsi, çmimi “Nobel”. Vepra e Ernaux u ka folur veçanërisht grave dhe të tjerëve që, si ajo, vijnë nga klasa punëtore e shoqërisë, me një qartësi që rrallë e gjejmë në letërsi: ajo ka përshkruar edukimin e saj në një qytet të vogël në Normandi, një abort të paligjshëm që pati në vitet 1960, pakënaqësinë me përditshmërinë, dhe një aferë pasionante jashtëmartesore.