Shtojca për Kulturë

Sali Shijaku – maestroja i pikturës shqiptare

Sali Shijaku (12 mars 1933 – 24 shtator 2022)
 

Mjeshtri i madh i pikturës shqiptare, Sali Shijaku, i cili vdiq të shtunën, qe njëra prej figurave unike të artit shqiptar, pionieri i pikturës aktive, figurative, kontrastuese ndaj dekorit historik shqiptar të gjysmës së dytë të shekullit XX. Krijoi vlera artistike që ndikuan në modernizimin e pikturës shqiptare

Ishin vitet ‘50 të shekullit të kaluar kur u shfaq si emër i ri në botën e arteve figurative shqiptare. Artisti i shkolluar në Shën Petersburg, asokohe i njohur me emrin ideologjik Leningrad, nuk do të vononte fort e të niste t’i thyente rregullat, duke iu kundërvënë kufizimeve të ideologjisë për ta hapur fantazinë e botën e tij. Dhe kështu do të bëhej ylli i artit shqiptar. Kështu u kujtua edhe në ditëvdekjen e tij.

Mjeshtri i madh i pikturës shqiptare Sali Shijaku, “Nderi i kombit”, ka vdekur në orët e para të së shtunës. Ai ishte 89 vjeç.