Shtojca për Kulturë

Librat që ndihmojnë të kuptohet lufta në Ukrainë

“The Gates of Europe: A History of Ukraine” (Dyert e Evropës: Historia e Ukrainës) nga Serhii Plokhy është një libër shumë i mirë që të filloni të lexoni mbi të kaluarën e kësaj krize. Libri tregon historinë e këtij vendi të madh, por jo shumë të njohur, pa paragjykime, me qendër në Moskë, nga të cilat shumë prej rusishtfolësve kanë luftuar për t'u çliruar prej kohësh
 

Me forcat ruse që po futen thellë në Ukrainë, duke bombarduar Kharkivin, Kievin dhe qytete të tjera, dhe me valën e paprecedent të sanksioneve perëndimore të cilat e ulën rublën në nivelin më të ulët ndonjëherë, për secilin prej nesh është e vështirë të heqë sytë nga lajmet. Por rrymat historike që çuan në këtë krizë janë të thella dhe komplekse dhe kuptohen krejtësisht ndryshme në Moskë dhe ndryshe në Kiev.

“The Gates of Europe: A History of Ukraine” (Dyert e Evropës: Historia e Ukrainës) nga Serhii Plokhy është një libër shumë i mirë që të filloni të lexoni mbi të kaluarën e kësaj krize. Libri tregon historinë e këtij vendi të madh, por jo shumë të njohur, pa paragjykimet, me qendër në Moskë, nga të cilat shumë prej rusishtfolësve kanë luftuar për t'u çliruar prej kohësh. Mësohet dhe peshohet, por shkruhet lehtë dhe përbëhet nga anekdotat.