Shtojca për Kulturë

Suksesi i “Pa vend” në “Sundance” – ngjitja e radhës në piedestal

Ekipi i filmit “Pa vend” në xhirime

Për të dytin vit me radhë një film nga Kosova ka arritur që të rrëmbejë trofe në “Sundance Film Festival”. Vitin e kaluar histori bëri “Zgjoi”. U bë filmi i parë që rrëmbeu tri çmimet kryesore: çmimin e jurisë, atë për regji dhe çmimin e publikut.

 

Është bërë e zakonshme që në festivalet më të mëdha të filmit, emri i Kosovës të jetë aty. Rasti i fundit: “Sundance Film Festival” me “Pa vend” që ia sjell vendit edhe një trofe nga elita e botës kinematografike. Por, përkthyer në efekte, është edhe një dëshmi e nivelit që ka arritur filmi i Kosovës, ngjitja e radhës në piedestal. Kineastët vendorë e ritheksojnë si rikonfirmim, por edhe si një vjegëz se duhet mbajtur vazhdimësinë

Për të dytin vit me radhë një film nga Kosova ka arritur që të rrëmbejë trofe në “Sundance Film Festival”. Vitin e kaluar histori bëri “Zgjoi”. U bë filmi i parë që rrëmbeu tri çmimet kryesore: çmimin e jurisë, atë për regji dhe çmimin e publikut.

Emri i Kosovës në listën e fituesve figuroi edhe të premten mbrëma kur “Pa vend” mori çmimin e jurisë në kategorinë e filmave të shkurtër. Vazhdimi i triumfeve brenda festivalit të pavarur më të madh në Amerikë, ka gëzuar gjithë komunitetin artistik në vend. Është përshkruar si një konfirmim tjetër i suksesit të filmit të Kosovës. Njohës të kinematografisë kanë theksuar se filmat e regjisorëve kosovarë janë bërë të patejkalueshëm nga përzgjedhësit e programeve në elitën e festivaleve botërore.