Shtojca për Kulturë

“Reflektim” mbi njeriun e zakonshëm në përballje me veten

“Take e Moment”, Basheski, poliester, silikon, tekstil dhe fibra natyrale, 2020/2021, 44x67x32 centimetra

Njohja e vetes paraqitet si akt i domosdoshëm në veprat që e kanë zënë pjesën më të madhe të katit të dytë të Galerisë Kombëtare të Kosovës. S’janë të tilla që shihen shpesh në Kosovë. Të rrallë konsiderohen artistet që mund t’i përafrohen mjeshtërisë, që e gdhend në vepra artisti nga Maqedonia e Veriut, Zharko Basheski.

 

Hiperrealizimi është arma e tij dhe skulpturat e tejkalojnë edhe veten. Por në fakt kjo është filozofia që zbërthen mjeshtërisht Zharko Basheski në ekspozitën personale me të cilën debuton para publikut në Kosovë. Me “Reflektim” ai gjen njeriun që përballet me veten, e tejkalon atë. Si koncept në tërësi vjen në një lloj ekzistencializmi mbi njeriun e zakonshëm, që dialogon i zhveshur prej krejt të tjerave pos vetvetes

Njohja e vetes paraqitet si akt i domosdoshëm në veprat që e kanë zënë pjesën më të madhe të katit të dytë të Galerisë Kombëtare të Kosovës. S’janë të tilla që shihen shpesh në Kosovë. Të rrallë konsiderohen artistet që mund t’i përafrohen mjeshtërisë, që e gdhend në vepra artisti nga Maqedonia e Veriut, Zharko Basheski.

Materiali i përdorur dhe forma me të cilën komunikojnë me hapësirën dhe publikun – i bën ato krejt të pazakonta. Kjo veç e nxjerrë në pah përkushtimin e artistit në detaje. Ashtu si titulli, ekspozita “Reflektim” e skulptorit të shquar e inicion një përballje të veçantë të vizitorëve me hapësirën: befasues ndaj publikut që rreket pas skulpturës tradicionale.