Shtojca për Kulturë

Thyerje barrierash në botën e romanit grafik

Shpeshherë kur flitet për romane grafike rëndom supozohet se autorët gjithmonë janë burra. Gjithsesi, gjatë viteve kjo narrativë ka filluar të ndryshojë. Më fuqishëm se kurrë, artistet gra kanë filluar të dominojnë skenën e romanit grafik e shpeshherë e bëjnë këtë gjë duke shkruar dhe ilustruar tema të ndjeshme, të rënda dhe të konsideruara tabu nga shumë të tjerë.

 

Se romani grafik është produkt i imagjinatës së pakufishme të artistit, tek i jep krah edhe asaj të lexuesit, tashmë është e konfirmuar. Se thyen barriera po se po. Por pyetja që shtrohet tash është nëse në industrinë e romaneve grafike gratë po bëjnë revolucion me temat që trajtojnë. “Fuqizimi i gruas përmes romaneve grafike” ka qenë tema që ka hapur të shtunën “GRANFesti” tek ka bërë bashkë autore e autorë

Shpeshherë kur flitet për romane grafike rëndom supozohet se autorët gjithmonë janë burra. Gjithsesi, gjatë viteve kjo narrativë ka filluar të ndryshojë. Më fuqishëm se kurrë, artistet gra kanë filluar të dominojnë skenën e romanit grafik e shpeshherë e bëjnë këtë gjë duke shkruar dhe ilustruar tema të ndjeshme, të rënda dhe të konsideruara tabu nga shumë të tjerë.

“GRANFesti” paraqet thyerje barrierash në botën e romanit grafik, duke u fokusuar në rëndësinë e autoreve dhe sfidat që ato duhen të tejkalojnë për t’ia dalë në një industri kryesisht të dominuar nga meshkujt.