Shtojca për Kulturë

FBI-ja në gjurmë të artit fals

Një vepër false nga Keith Haring, që Angel Pereda akuzohet se është përpjekur që ta shiste si origjinale
 

Byroja Federale e Hetimit ka bërë të ditur se ka arrestuar një 49-vjeçar me emrin Angel Pereda, i cili dyshohet se ishte përpjekur të shiste vepra të falsifikuara arti e për të cilat kishte thënë se janë në autorësi të Jean-Michel Basquiat dhe Keith Haring. Sipas komunikatës për media, Pereda, i cili është nga Meksika, kishte kërkuar miliona dollarë për veprat.

Ne mesin e tyre ishin dy piktura të bëra në stilin e motiveve nënshkruese të Haring, duke përfshirë qentë e tij që lehin dhe përbindëshin me tre sy, si dhe një vazo të veshur me imazhe të ngjashme që Pereda thoshte se ishin gjithashtu nga artisti.

FBI-ja akuzoi Peredan për përpjekjen për të shitur një pikturë të Basquiat, që ai e quajti “Glory Boys Kingdom”. Dyshohet se e ofroi atë me një çmim prej 6 milionë dollarësh për një person, emri i të cilit nuk është bërë i ditur, por që jetonte në New York dhe punonte me FBI-në. Kur ky person i ka thënë Peredës që piktura ishte e rreme, Pereda u tha atyre se do ta realizonte atë që në akuzë është thënë se ai e quante: “një origjinal të ri fiktiv”.