Shtojca për Kulturë

Monografi për kolosin e Pazarit të Ri

Nuk ka dilemë se Aqif Blyta ishte intelektual me vlera të mëdha politike e diplomatike, në shërbim të popullit dhe çështjes kombëtare, duke mbetur simboli i shpëtimit të Pazarit të Ri nga pushtimi i çetnikëve gjatë Luftës së Dytë Botërore. Në këtë aspekt ai ka pasur ndihmën vëllazërore të kosovarëve në krye me Shaban Polluzhën dhe bashkëluftëtarët e tij, duke dëshmuar organizim dhe sakrificë në mbrojtje të kauzës kombëtare

Ismet Azizi, “Aqif Blyta: kolosi i Pazarit të Ri”, botoi “Logos-A”, Shkup-Prishtinë-Tiranë, 2019

 

Ismet Azizi, “Aqif Blyta: kolosi i Pazarit të Ri”, botoi “Logos-A”, Shkup-Prishtinë-Tiranë, 2019

Botimi i një libri paraqet moment të veçantë për autorin dhe mjedisin përkatës, por kur për objekt hulumtimi kemi personalitete, ngjarje e mjedise të veçanta gjeografike, atëherë libri i tillë i tejkalon përmasat personale dhe nxit kureshtjen e lexuesit.

Në tërë hapësirën etnogjeografike shqiptare nga përfundimi i Luftës së Dytë e Botërore deri në vitin 1990 me dështimin e socializmit si sistem shoqëror dhe komunizmit si ideologji në lidhje me hulumtimet shkencore dhe shoqërore ka pasur pengesa të ndryshme subjektive. Ishte kjo koha e monizmit ku çdo gjë vlerësohej sipas drejtimit ideologjik e jo realitetit e faktografisë shkencore. Por, në rrethe të reja shoqërore, pas vitit 1990 studiues dhe individë të pasionuar kanë filluar të hulumtojnë dhe të publikojnë botime të profileve të ndryshme shkencore, kulturore e publicistike.