Shtojca për Kulturë

Njohja historike nga Izraeli

Pavarësisht dilemave të ngritura në publikun vendor dhe në disa qendra ndërkombëtare, më 15 mars 2021, bazuar në Marrëveshjen e Washingtonit të 4 shtatorit 2020, MPJD përmbushi zotimin e dhënë nga pala kosovare: vendosi selinë e Ambasadës së Kosovës në Jerusalem

Ujdia për njohjen reciproke midis Republikës së Kosovës dhe shtetit të Izraelit, bazuar në parimet e Kartës së KB-së dhe në përputhje me Konventën e Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike të vitit 1961, ka rëndësi të veçantë si për Kosovën, ashtu edhe për Izraelin, pasi kjo njohje ndërkombëtare i hap mundësi një partneriteti shumë efektiv ndërmjet dy vendeve tona. Pa dyshim, kjo njohje dhe vendosja e marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Kosovës dhe Izraelit është e rëndësishme strategjikisht dhe e veçantë për shkak të historisë dhe mënyrës së krijimit të shtetit të Izraelit, i cili, ashtu si edhe shteti i Kosovës, i detyrohet për mbështetje vendimtare SHBA-së. Sigurisht, siç e konfirmoi edhe ambasadori i Izraelit në Beograd, “Vuçiqit nuk i pëlqeu, por njohja e Kosovës është çështje e kryer”

 

Ujdia për njohjen reciproke midis Republikës së Kosovës dhe shtetit të Izraelit, bazuar në parimet e Kartës së KB-së dhe në përputhje me Konventën e Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike të vitit 1961, ka rëndësi të veçantë si për Kosovën, ashtu edhe për Izraelin, pasi kjo njohje ndërkombëtare i hap mundësi një partneriteti shumë efektiv ndërmjet dy vendeve tona. Pa dyshim, kjo njohje dhe vendosja e marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Kosovës dhe Izraelit është e rëndësishme strategjikisht dhe e veçantë për shkak të historisë dhe mënyrës së krijimit të shtetit të Izraelit, i cili, ashtu si edhe shteti i Kosovës, i detyrohet për mbështetje vendimtare SHBA-së. Sigurisht, siç e konfirmoi edhe ambasadori i Izraelit në Beograd, “Vuçiqit nuk i pëlqeu, por njohja e Kosovës është çështje e kryer”

Për koincidencë, 21 vjet më vonë – prej 12 prillit të vitit 1999, kur për herë të parë refugjatët shqiptarë nga Kosova prekën në tokën e Izraelit, e cila u bë vendstrehim dhe shtëpi e dytë e kosovarëve – i njëjti politikan, i njëjti kryeministër, Benjamin Netanyahu, ishte protagonist i njohjes së fundit ndërkombëtare të shtetit të Kosovës. Ishte kjo një njohje që ka kuptim të veçantë dhe historik për të dyja shtetet mike, të cilat ndajnë orientime, aleatë, vlera dhe interesa të përbashkëta.

Ujdia për njohjen reciproke midis Republikës së Kosovës dhe shtetit të Izraelit, bazuar në parimet e Kartës së KB-së dhe në përputhje me Konventën e Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike të vitit 1961, ka rëndësi të veçantë si për Kosovën, ashtu edhe për Izraelin, pasi kjo njohje ndërkombëtare i hap mundësi një partneriteti shumë efektiv ndërmjet dy vendeve tona. Pa dyshim, kjo njohje dhe vendosja e marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Kosovës dhe Izraelit është e rëndësishme strategjikisht dhe e veçantë për shkak të historisë dhe mënyrës së krijimit të shtetit të Izraelit, i cili, ashtu si edhe shteti i Kosovës, i detyrohet për mbështetje vendimtare SHBA-së. Sigurisht, siç e konfirmoi edhe ambasadori i Izraelit në Beograd, “Vuçiqit nuk i pëlqeu, por njohja e Kosovës është çështje e kryer”.