Shtojca për Kulturë

Grabitqarët e trashëgimisë kulturore në trevat shqiptare dhe realizimi i idesë megalomane

Muzeu Kombëtar i Kosovës (Foto: ilustrim)

Lista e gjatë e objekteve, monedhave, dokumenteve e dorëshkrimeve të vjetra që janë gjetur në tokat shqiptare, duke nisur nga viset e Greqisë, Maqedonisë së sotme, Shqipërisë, Kosovës e Epirit, është e gjatë dhe nga një hulumtim i hollësishëm në Arkivin e Serbisë mund të mësohet edhe për çfarë çmimi apo falas u janë dorëzuar institucioneve të kohës në Principatën serbe. Krahas kësaj grabitjeje masive të trashëgimisë kulturore në viset shqiptare, në pranverën e vitit 1863, kryesuesit të Këshillit Ministror serb, Ilija Garashanin, i arriti urdhri special nga Rusia cariste

 

Lista e gjatë e objekteve, monedhave, dokumenteve e dorëshkrimeve të vjetra që janë gjetur në tokat shqiptare, duke nisur nga viset e Greqisë, Maqedonisë së sotme, Shqipërisë, Kosovës e Epirit, është e gjatë dhe nga një hulumtim i hollësishëm në Arkivin e Serbisë mund të mësohet edhe për çfarë çmimi apo falas u janë dorëzuar institucioneve të kohës në Principatën serbe. Krahas kësaj grabitjeje masive të trashëgimisë kulturore në viset shqiptare, në pranverën e vitit 1863, kryesuesit të Këshillit Ministror serb, Ilija Garashanin, i arriti urdhri special nga Rusia cariste

Kanë disa emra që me insistim të Jan Shafarikut, si organizator i aksionit të mbledhjes së burimeve historike, u ranë kryq e tërthor vendbanimeve shqiptare, me ç’rast mblodhën objekte, gjësende me vlerë, dorëshkrime të vjetra dhe monedha të ndryshme, të cilat më pastaj u bartën në Beograd. Dimitrije Milladinov dhe Jordan Haxhi Konstantinov në Maqedoninë e Veriut ishin personat që e pritën Stevan I. Verkoviqin në dekadën e gjashtë të shekullit XIX dhe ky i fundit ishte i dërguari i Principatës së Serbisë, me të vetmen detyrë që t’i mbledhë objektet e ndryshme me vlerë të pakompensueshme të siguruara në trevat shqiptare të Maqedonisë, Kosovës, Greqisë e Shqipërisë.

Grabitja kulturore dhe shkollimi i kadetëve të rinj