Shtojca për Kulturë

“Në kërkim të Venerës” për rritjen dhe emancipimin në Kosovën e sotme

“Në kërkim të Venerës” për rritjen dhe emancipimin në Kosovën e sotme
Skenë nga filmi “Në kërkim të Venerës”

Filmi i gjatë debutues i regjisores Norika Sefa, “Në kërkim të Venerës”, ndjek jetën e trazuar të një vajzë fjalëpakë që jeton në një fshat të Kosovës

 

Filmi i gjatë debutues i regjisores Norika Sefa, “Në kërkim të Venerës”, ndjek jetën e trazuar të një vajzë fjalëpakë që jeton në një fshat të Kosovës

Përkundër kushteve të kufizuara, kinematografia kosovare u ka dhuruar shikuesve një koleksion titujsh të suksesshëm në vitet e fundit: nga “Cirku fluturues” i Fatos Berishës dhe “Zana” nga Antoneta Kastrati, te “Zgjoi” i Blerta Bashollit, që në shkurt mori çmimin e madh të jurisë, atë të audiencës dhe çmimin për regjinë më të mirë në “Sundance Film Festival”. Tani, pas marrjes së Çmimit Special të Jurisë në edicionin e sivjetmë të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Rotterdam, filmi debutues i metrazhit të gjatë i regjisores Norika Sefa, “Në kërkim të Venerës”, është i vendosur për të lënë shenjat e veta në historinë e filmit në vend.

Filmi që zhvillohet në një fshat kodrinor të Kosovës, ndjek ngjarjen e një adoleshenteje fjalëpakë që quhet Venera (një talente e re, Kosovare Krasniqi), e cila jeton në një shtëpi të vogël me prindërit e saj, dy vëllezërit me të rinj dhe me gjyshen e saj. Jashtë ka shumë pak për të parë dhe shijuar, dhe shumica e lëvizjeve të saj përcillen nga vëllezërit e saj, nipërit ose fqinjët që e ruajnë atë dhe “reputacionin e mirë” të familjes. Por Venera ëndërron për një të ardhme më ndryshe – dhe shpirti i saj gjallërohet kur ajo bëhet shoqe me rebelen Dorina (që luhet nga Rozafa Çelaj). Me lezet dhe ndjeshmëri, Sefa eksploron në thellësi zhvillimin seksual dhe mental të Venerës, pa hezituar të portretizojë ngacmimet e zakonshme që asaj i bëhen nga moshatarët dhe prindërit.