PROGRAMI FLUTURUES I FËMIJËVE

“Zanat e dhëmbit”

Ushtrimet për përkujdesje të shëndetit oral në një kopsht

Ushtrimet për përkujdesje të shëndetit oral në një kopsht

Mirë se vini në episodin tonë special që feston Ditën Botërore të Shëndetit Oral! Sot ne patëm një aventurë të mahnitshme me disa dentistë të rinj fantastikë. Vizituam një kopsht fëmijësh për të eksploruar botën magjike të dhëmbëve dhe për të mësuar se si t'i mbajmë ata të lumtur dhe të shëndetshëm 

Le të fillojmë duke zbuluar rolin e jashtëzakonshëm që luajnë dhëmbët tanë. A e dini se dhëmbët  na ndihmojnë të kafshojmë mollët krokante, të përtypim ushqime të shijshme e madje edhe të flasim qartë? Kjo është e vërtetë. Dhëmbët tanë janë si superheronj në gojën tonë, që na ndihmojnë çdo ditë. 

Gjatë gjithë jetës sonë ne kemi dy grupe dhëmbësh. Dhëmbët efëmijërisë, të njohur edhe si dhëmbët e qumështit, hapin rrugën për dhëmbë të përhershëm. Pasi të mbërrijnë dhëmbët tanë të përhershëm, neve na takon që të kujdesemi për ta në mënyrë që të qëndrojnë të fortë gjatë gjithë jetës.

Tani le të flasim për ushqimet që i bëjnë dhëmbët të shkëlqejnë si yje Frutat dhe perimet krokante, produktet e qumështit, si qumështi dhe djathi, po ashtu dhe uji, janë miqtë më të mirë të dhëmbëve. Ato ndihmojnë për të mbajtur dhëmbët tanë të fortë dhe të shëndetshëm.

Por, kini kujdes nga keqbërësit e ligj, si ushqimet dhe pijet me sheqer. Ata mund të na dëmtojnë dhëmbët nëse konsumoni shumë prej tyre. Pjesa më e rëndësishme e rutinës sonë të kujdesit të dhëmbëve është larja. Duhet t’i lajmë dhëmbët të paktën dy herë në ditë, secilën herë nga dy minuta. Mos harroni të përdorni një furçë me fije të buta, të vendosni vetëm një sasi pastë dhëmbësh sa një kokërr bizele dhe të lani butësisht dhëmbët me lëvizje rrethore nga përpara deri në pjesën e pasme të dhëmbëve tanë. 

Dhe po, këtu është një tjetër këshillë e rëndësishme për aventurën tonë të kujdesit të dhëmbëve. Furçën e dhëmbëve duhet ta ndërrojmë çdo tre muaj ose edhe më herët nëse fijet e saj fillojnë të humbasin formën e tyre.

Furça e dhëmbëve është ndihmësi ynë i besueshëm në luftën kundër pllakës dhe kaviteteve, kështu që duam që ajo të jetë në formë të shkëlqyer. Dhe e dini se çfarë? Secili prej nesh duhet të ketë furçën e vet të dhëmbëve. Ne nuk duhet t'i ndajmë furçat e dhëmbëve me vëllezërit apo motrat tona, pavarësisht se sa shumë i duam ata. Të gjithë meritojnë brushën e tyre speciale për t'i mbajtur dhëmbët e tyre të lumtur dhe të shëndetshëm. 

Pra, le të zgjedhim një furçë dhëmbësh që na bën të buzëqeshim, ta ndërrojmë rregullisht dhe t'i mbajmë të gjitha për vete. Në këtë mënyrë ne do të jemi gati për çdo aventurë dentare që na del përpara.

Dhe në fund nuk mund të harrojmë pastrimin me penj dentarë.Pastrimi i dhëmbëve me penj dentarë ndihmon në pastrimin e hapësirave të ngushta midis dhëmbëve, ku furçat e dhëmbëve nuk mund të arrijnë. Është si t'u japim dhëmbëve një përqafim të vogël komod për t'i mbajtur ata të shëndetshëm dhe të lumtur.

Tani imagjinoni se çfarë do të ndodhte nëse do t’i ndalonim së lari dhëmbët. Epo, më duhet t’ju tregoj se dhëmbët tanë mund të bëhen miq me bakteret bezdisëse duke çuar në kavitete, dhimbje dhëmbi dhe madje edhe humbje të dhëmbëve. Kjo nuk tingëllon aspak si një aventurë argëtuese. 

Pra, le të premtojmë se do të kujdesemi për dhëmbët tanë si thesare të çmuara. Lajini me furçë, pastroni me pe dhe trajtojini me dashuri dhe kujdes.

Mos harroni, një buzëqeshje e ndritshme është superfuqia jonë dhe ajo fillon me zakone të mira të shëndetit oral.