6 perditesime
20:36

Kandidatët për kryetar të Prizrenit i prezantojnë pikat kryesore programore

Kryetari aktual i Prizrenit, Mytaher Haskuka, ka prezantuar pikat kryesore të programit të tij. Haskuka në “Zgjedhjet në Kohë” – Debati për Prizren, ka treguar për arritjet që janë bërë gjatë 4 vjetëve dhe ato që synon të bëjë gjatë 4 vjetëve të ardhshme, nëse e fiton edhe një mandat.

Ndër pikat kryesore, ai ka thënë se për të liruar trafikun e ngarkuar në qendër të Prizrenit, që shkaktohet nga rrugët e ngushtë, është planifikuar ndërtimi i një tuneli nga “Dardania 2” deri te Rruga e Prevallës, tunel 1.2 kilometra e që ka kosto 22 milionë euro. Thotë se kjo do të bëhet me ndihmën e qeverisë së Kosovës. Ai ka folur për projektet që janë përfunduar gjatë 4 vjetëve dhe ato që pritet të përfundohen.

“Së pari kemi funksionalizuar Parkun e Inovacionit e të Trajnimeve te ish-KFORI gjerman. Atu duhet të bëjmë një zyre për koordinim të investimeve, që merret jo vetëm me promovimin e Parkut, por edhe me zonën ekonomike. Infrastruktura në zonën ekonomike ka përfunduar, e tash do të bëjmë funksionalizimin e saj. Ta shpallim zonë ekonomike. Një gjë të tillë e kanë bllokuar partitë tjera në Asamble, por tash do ta kemi edhe Asamblenë Komunale”, tha Haskuka, kandidat nga radhët e Vetëvendosjes për kryetar të Prizrenit në zgjedhjet e 17 tetorit. “Kemi hapur rrugë te zona e industrisë së lehtë, gjë që nuk ishte bërë për 7 apo tetë vjet. E pas hapjes së rrugës do të bëjmë rregullimin e projekteve për këtë zonë. Kemi shpërndarë mbi 3000 grante e subvencione për bujqit. Duhet t’i modernizojmë këto. Kemi nënshkruar marrëveshje me Bankën Botërore mbi 5 milionë euro për rivitalizimin e sistemeve të ujitjes, që janë jashtë funksionit në Komunën e Prizrenit për 20 vjet. Do të hynë në funksion vitin e ardhshëm prej Korishës deri në Nashec. Këto janë gjërat që jemi duke bërë e do t’i përfundojmë mandatin e ardhshëm. Në Prizren problem i trafikut të ngarkuar janë rrugët e ngushta në qendër të qytetit. Kemi paraparë një tunel nga Dardania 2 deri tek rruga e Prevallës, apo tek Mlini, qysh e quajnë qytetarët. Është rreth 1.2 kolometra e do ta largojë transportin e rëndë. Diku rreth 22 milionë euro kushton, do të bëhet bashkë me qeverinë”.

Haskuka më pas ka thënë se do të rregullohet edhe sheshi Bazhdarhane, projekti ideor e fizibilitetit sipas tij ka mbaruar.

“Do të ketë parkingje nën shesh, pjesa prapa komunës që është keqpërdorur, e kemi bërë parking për 130 vetura, ajo do të kthehet në shesh. Kemi mundësi të krijojmë shtigje për biçikleta, vende për këmbësor. Riorganizim i transportit urban, duke siguruar minimum 500 parkingje afër qendrës historike të Prizrenit”, ka thënë Haskuka.

E kandidati i PDK-së për kryetar të Prizrenit, Shaqir Totaj, ka thënë se programi i tij është pak a shumë i ngjashëm me atë të vitit 2017, pasi sipas tij situata nuk është se ka ndryshuar shumë në Prizren gjatë 4 vjetëve.

“Kam programin e shkruar, që është i gatshëm, e nuk dallon shumë nga ai i vitit 2017. Nuk ka pasur ndonjë zhvillim në Prizren gjatë 4 vjetëve, prandaj gjërat që ishin aktuale atëherë mbesin edhe tash. Ka shumë gjëra, jam fokusuar në 5 pika kryesore e dy pika ndihmëse që mundësojnë realizimin e këtij programi. Si çështje të rëndësishme, është arsimi, jo vetëm arsimi, por edhe edukimi. Fusha tjetër është ekonomia, që do të bëjmë gjëra për përmirësimin e rrjedhave ekonomike. Më pas infrastruktura është e rëndësishme, kemi identifikuar disa projekte. Rinia, kultura e sporti, janë pika të rëndësishme, me të cilat dallohet qyteti i Prizrenit, kemi pasur ngecje këtu. E shëndetësia që është pikë e rëndësishme, janë identifikuar mangësi. Por dy pika tjera që ndihmojnë në realizimin e këtyre pikave janë transparenca e llogaridhënia. Transparenca fushë ku ka mundësi të madhe për përmirësim, e llogaridhënia po ashtu”, tha Totaj.

Anton Quni, kandidat i LDK-së për kryetar të Prizrenit, ka thënë se synimi i tij është rritja ekonomike, ndërsa ka thënë se janë identifikuar disa fusha ku Prizreni ka potencial.

“Synimi ynë është që me aplikimin e spektrit të gjerë të instrumenteve në fushën e ekonomisë, të nxisim zhvillimin ekonomik, që do të gjenerohen pastaj shumë vende pune. Si rezultat i kësaj do të jetë ngritja e standardit jetësor. Për standard jetësor po flas mundësi më të mira për ekonomi familjare, shërbime shëndetësore, arsim kualitativ, për fushën e kulturës, rinisë, sportit e tjera. I kemi identifikuar disa fusha që mendojmë se janë potencial i Prizrenit. Potencial natyror, i kuadrove e mundësive që i ka Prizreni, janë turizmi historik, kulturor, po ashtu edhe malor, duke specifikuar në disa fshatra e zona, si Prevallë, Vërmicë, regjionin Gjonaj, Nashec e tjera. Kemi traditë në industri të lehtë e tregti. Me aplikimin e disa masave, besoj se këtë fushë do ta rirregullojmë, me funksionalizimin e parkut të biznesit dhe zonës industriale. Një pjesë e madhe e fshatrave shtrihen në toka pjellore, në vende ku edhe banorët e kanë kulturë e traditë agronominë. Duhet t’i motivojmë ata, duhet të krijojmë parakushte me implementimin e projekteve kapitale. Por përderisa kemi probleme me ujë të pijes, ku disa lagje, në katet e epërme të Prizrenit e disa fshatra, kanë probleme me ujë, atëherë duhet ta trajtojmë këtë me prioritet. Kemi probleme me ujëra të zeza. Nuk mund të flasim për turizëm të qendrës së Prizrenit, përderisa në Lumbardh derdhen ende ujëra të zeza”, tha Quni.

Kandidati i Nismës, Zafir Berisha, ka thënë se ndër përqendrimet e tij do të jetë në sport. Ai tha se në plan e kanë ndërtimin e një palestre të re sportive, e po ashtu edhe të një arene sportive për sportin e mundjes.

“Objektivi ynë është masivizimi i sportit në Prizren, duke filluar nga shkollat, me organizimin e olimpiadave mes shkollave për sporte të ndryshme. Pastaj ideja është të kemi kompleks të fushave të futbollit, me qëllim që të organizohet turne mbarëkombëtar, që i kalon përmasat e Prizrenit e Kosovës. Turne të shkollave të futbollit. Përmes një vendimi të Asamblesë, turneu të ketë emër e çmim. Qëllimi është të vijnë sportistë të rinj nga gjithë trevat shqiptare. Me një formë ky eveniment t’i përngjajë asaj që është mburrje e Prizrenit dhe Kosovës, DokuFesti, në fushën e kulturës. Pastaj është domosdoshmëri ndërtimi i një palestre sportive. Kjo palestër aktuale nuk mund të absorbojë kërkesat e klubeve. Dhe natyrisht përfundimi i asaj që ka mbetur në gjysmë, i pishinës olimpike. Ndërtimi i një arene sportive për mundje, sportin e vjetër që quhet në popull pehlivanë, në fshatin Lezë. Të krijohet hapësirë për organizimin e manifestimeve tradicionale në sportin e mundjes”, tha Berisha.

Kandidati i AAK-së për kryetar të Prizrenit, Lulzim Kabashi, ka thënë se programi i tij përqendrohet te zhvillimi ekonomik. Ka thënë se synimi është të bëhet nëpërmjet funksionalizimit të zonave industriale.

“Synimi kryesor është te zhvillimi ekonomik, pasi përmes zhvillimit ekonomik, proceset tjera në komunë e shoqëri zhvillohen më lehtë. Zhvillimin ekonomik do ta bëjmë përmes funksionalizimit të zonave industriale, përmes subvencioneve në turizëm dhe biznese, që kanë shërbime e akomodim për turistët. Subvencione e grante për bujqit e blegtorët. Gjithashtu subvencione për artizanate, rikthimin e zejeve të vjetra, që tashmë janë zhdukur në Prizren. E tregtinë do ta lehtësojmë e të mundësojmë zhvillimin më të mirë të aktiviteteve, përmes ndërtimit të tregjeve të reja publike, tregjeve me shumicë për prodhime bujqësore dhe ato blegtorale. E për nevoja të tregtisë, përmes ndërtimit të disa parkingjeve nëntonësore në qendrën historike të Prizrenit. Janë elemente që ekonomisë do t’i jap shtytje që pastaj do të reflektojë në sfera të tjera”, ka thënë Kabashi.

20:17

Zafir Berisha akuzon Haskukën për vjedhje idesh

Kandidati i Nismës Socialdemokrate për kryetar të Prizrenit, Zafir Berisha, e ka akuzuar kryetarin aktual, Mytaher Haskuka, për vjedhje idesh, por nuk ka folur për çka bëhet fjalë.

Ai “e ka kursyer” për një arsye.

“Sot kryetari e ka ditëlindjen”, tha Berisha për të vazhduar me numërimin e problemeve në qytet.

“Është vërtetë një situatë e papranueshme, edhe nga vetë qytetarët, unë bashkëjetoj me qytetarët. Kjo pjesa e Tusuzit është vërtetë në gjendje të mjerueshme. Është rezultat i papërgjegjësisë të qeverisë komunale, sepse me operatorë joseriozë vepron dhe e kemi këtë gjendje. Tusuzi ka edhe probleme të tjera, hapje të rrugëve tash gjatë fushatës, pastaj problemin madhor tash e 12 vjet, të lidhjes së lagjes Tusuz me Bajram Curr e kështu me radhë”, ka thënë Berisha në emisionin Zgjedhjet në KOHË.

Sipas tij, ka edhe shumë probleme që kërkojnë zgjidhje.

20:15

Kabashi: Ujërat e zeza derdhen direkt në Lumbardh

Lulzim Kabashi ka numëruar një varg problemesh që sot e mundojnë Prizrenin.

Kandidati i AAK-së për kryetar të kësaj komune, në emisionin Zgjedhjet në KOHË, ka folur për infrastrukturën e përgjithshme si problem që duhet zgjidhur.

“Problem kyç është infrastruktura në tërësi. Është problemi i rrugëve, të cilat janë në gjendje shumë më të keqe se që kanë qenë para 4 viteve. Është problemi i kanalizimeve, ujërave të zeza, të cilat ende derdhen në Lumbardh, pikërisht prej qendrës historike të Prizrenit. Aty mungon kolektori i ujërave të zeza, sidomos për pjesën juglindore të qytetit apo pjesës së vjetër të qytetit, e cila edhe sot e kësaj dite derdhet direkt në Lumbardh. Problem tjetër është mungesa e ujit të pijes, në shumë lagje të qytetit mungon uji, ka probleme të mëdha sidomos te ndërtesat shumëkatëshe. Ka qenë dashur të sanohet deri më tash ky problem, së paku për shkak të investimeve që janë bërë”, ka thënë Kabashi.

Sipas tij, papastërtia është problem po ashtu i madh.

20:13

Quni e kualifikon të tmerrshme situatën në Prizren

Anton Quni, kandidat i Lidhjes Demokratike të Kosovës për Prizrenin, e ka përshkruar si të tmerrshme gjendjen në këtë komunë.

Ai në emisionin Zgjedhjet në KOHË, ka thënë se para katër vitesh, gjendja ishte shumë më e mirë.

“Gjendja është e tmerrshme, përkundër që kryetari arsyetohet se disa kompetenca nuk janë në autoritetin e tij. E njëjta situatë ka qenë edhe me paraardhësit e tij, por këtë situatë e kanë menaxhuar shumë mirë. Prizreni ka qenë i pastër, shërbimet kanë qenë më kualitative, tani shërbimet kanë degraduar. Për mirëmbajtje, thjesht ka ekzistuar më herët një shpërndarje e përgjegjësive dhe detyrave me operatorët ekonomikë, të cilët kanë qenë shumë të përgjegjshëm”, ka thënë Quni.

Sipas tij, Prizreni tash është i mbushur me deponi ilegale, përfshirë edhe qendrën historike.

“Uji vazhdon të jetë mungesë, edhe ai ujë që u ofrohet ekonomive familjare nuk është kualitativ. Vazhdojnë të jenë problem kanalizimi, ujërat e zeza të cilat dalin nga infrastruktura dhe përfundojnë në bodrumet e përdhesat e familjarëve. Në Lagjen e Trimave krijohet përshtypja se dje ka përfunduar lufta, pas asnjë përkujdesje, përkundër të gjitha premtimeve të personaliteteve politike. Thjeshtë është përbuzur dinjiteti i qytetarëve”, ka shtuar Quni.

20:10

Totaj: Ka keqmenaxhim me projekte

Kandidati i Partisë Demokratike të Kosovës për kryetar të Prizrenit, Shaqir Totaj, duke folur për problemet në këtë qytet, ka thënë se shumë prej tyre janë pasojë e keqmenaxhimit.

Ai në debatin zgjedhor në KTV, tha se kryetari Haskuka ka pasur qasje selektive në realizimin e projekteve.

Ka folur edhe për rregullimin e trafikut, në mandatin 4-vjeçar që synon ta fitojë më 17 tetor në zgjedhjet lokale.

“Do të bëjmë ridizajnimin e trafikut në qytet, ku do të përfshihen të gjitha vijat e trafikut urban, që përfshijnë të gjitha lagjet periferike të qytetit, rregullimin e çështjes së parkingjeve në qytet edhe krijimin e hapësirave të reja të gjelbra brenda unazës, qendrës së qytetit”, ka thënë Totaj.

20:07

Haskuka numëron problemet më kryesore që ka Prizreni

Kryetari i Prizrenit Mytaher Haskuka ka numëruar një varg problemesh me të cilat ballafaqohet sot Prizreni e që sipas tij, disa nuk janë zgjidhur pasi nuk janë në kompetencë të komunës.

Haskuka, që është kandidat i Vetëvendosjes edhe për një mandat, ka thënë në emisionin Zgjedhjet në KOHË, se problemi më i madh është me kompanitë rajonale, që sipas tij, profitin e marrin në Prizren, por më së paku i japin përgjegjësi komunës.

“Problemet kyç në qytet janë mirëmbajtja e hapësirave publike, parqeve, të cilat momentalisht bëhen me tender ose nga Eko Regjioni. Mendoj se Prizreni si një ndër komunat më të mëdha duhet të ketë kompaninë e vetë komunale, edhe për pastrim edhe për mirëmbajtje, mos me u var nga proceset e prokurimit për rregullimin e gjërave të vogla, qoftë në ndriçim publik, qoftë ndonjë gropë. Edhe pse për ujin kemi investuar shumë, kemi bërë ndërrimin e gypave që furnizojnë qytetin, ende ekziston nevoja për investim në këtë fushë. Edhe këtu paraqitet problemi i kompanive rajonale, të cilat profitin e bëjnë në Prizren e udhëhiqen faktikisht jashtë kompetencave të Komunës së Prizrenit. Të gjitha këto, si Eko Regjioni ashtu edhe Hidro Regjioni nuk kanë llogaridhënie të mirëfilltë ndaj komunës dhe këtë duhet ta rregullojmë”, ka thënë Haskuka.

Ai ka folur edhe për kabllot e rrymës dhe ato të operatorëve ekonomikë, si probleme në qytet.

19:59

Vonesa në ndërtimin e rrugëve në lagjen “Kodra e Trimave” në Prizren

Jehona Gjinovci

Për të dalë në qytet, banorët e kësaj lagjeje duhet të kalojnë nëpër rrugët të cilët janë të mbushura me pluhur.

Sipas tyre, një vit më parë në dy rrugët kryesore të lagjes “Kodra e Trimave” kanë filluar punimet për asfaltim.

Këto dy rrugë, të cilat më parë ishin të shtruara me kalldrëm, tani po paraqesin vështirësi për banorët të cilët po ankohen për vonesa të punimeve.

Përveç kësaj, ata kanë ankesa në fillimin e punimeve në të dy rrugët njëkohësisht.

“Rrugët na i kanë prishur, këto rrugë kanë qenë me kontributin tonë me kubëza me të gjitha. Punimet janë shumë keq. Neve na janë ndaluar dy rrugët, nuk kemi kah të dalim në qytet, veturat janë dëmtuar, pluhuri na mbyti”, thotë një qytetar.

“Është bërë me vetëkontribut para luftës. Është një projekt. Pse të mos niset kjo dhe pasi të përfundojë kjo të niset tjetra, por janë nisur njëkohësisht. Kjo është një keqmenaxhim, nuk po dua të tingëllojë si politikë kjo situatë, por është keqmenaxhim. Me i mbyll 5-6 rrugë dhe të mos munden të kalojnë në asnjërën anë, sidomos gjatë verës kur janë edhe bashkatdhetarët këtu. Më lart mund t’i vëreni edhe disa vetura që janë të mbushura me pluhur si me qenë në Kandahar”.

Ankesat, sipas tyre, janë se punimet po fillohen në kohën kur fillon sezoni dimëror. Ata paralajmërojnë edhe protesta në rast se nuk përshpejtohet dinamika e punës.

“Ne deri më tani e kemi pasur durimin më të madh që nuk e kemi pasur ndonjëherë. Por që nuk marrin masa dikush si gjithmonë, kjo lagje që ka qenë e organizuar, jemi duke u organizuar dhe në atë moment që bëjmë ne protestë, do të jetë shumë keq si për Komunën, si për kompaninë apo këdo që ka të bëjë me këtë rrugë. Nuk shkon më, na ka ardhur këtu. Durimi na ka humbur dhe ne dimë t’i mbrojmë rrugët tona siç i kemi mbrojtur edhe përpara. Nuk është në rregull që të na bllokojnë. Shumë shpejt ka me ardhë dita kur do të dridhen shumë mirë”, thotë një qytetar.

Ndryshe, teleferiku nga qendra e qytetit deri në kala ishte një projekt i premtuar, i cili nuk ka arritur të realizohet deri më tani.

Ndërsa papunësia është një problem i madh edhe në këtë qytet.

Sipas Institutit GAP, në muajin shkurt të këtij viti në Prizren janë evidentuar mbi 8 mijë punëkërkues.