Lifestyle

Mënyrat se si dieta mund të ndikojë në shëndetin mendor

 

Ajo që hamë, kur hamë dhe sa hamë, kanë efekt të drejtpërdrejt në metabolizëm dhe mitokondri. Të gjithë e dinë se dieta luan rol të madh në obezitet, diabet dhe sëmundjet kardiovaskulare. Ajo që shumica e njerëzve mund të mos e dinë është se dieta gjithashtu ka efekte të thella në shëndetin mendor dhe trurin e njeriut, shkruan portali “Big Think”.

Kjo fushë e studimit është masive. Dhjetëra mijëra artikuj kërkimorë dhe libra të panumërt shkollorë kanë eksploruar efektet e dietës në metabolizëm dhe mitokondri. Shumica e këtyre hulumtimeve është fokusuar në obezitetin, diabetin, sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjen e Alzheimerit, plakjen dhe jetëgjatësinë. Sidoqoftë, këta studiues zakonisht nuk e shohin lidhjen me shëndetin mendor.