Lifestyle

Izolimet kanë dobësuar aftësitë e të folurit dhe të gjuhës te fëmijët

Foto: AP
 

Studimi i Fondacionit të Ndihmave për Arsim në Britaninë e Madhe ka sugjeruar se masat e zbatuara për frenimin e përhapjes së koronavirusit i kanë privuar shumë fëmijë nga kontaktet sociale dhe përvojat themelore për ta pasuruar fjalorin

Ekzistojnë prova përherë e më të shumta se viti i kaluar në izolime shkaku i pandemisë së koronavirusit ka pasur ndikim të madh në shkathtësitë gjuhësore të fëmijëve, ka treguar të mërkurën një studim i ndërmarrë në këtë fushë.

Të dhënat nga mesi i 50.000 nxënësve dhe nga një sondazh i kryer në Angli kanë treguar se një numër përherë më i madh i katër dhe pesëvjeçarëve kanë shfaqur nevojë për asistencë në rrafshin e përvetësimit të gjuhës. Dëshmitë kanë treguar se zhvillimi i dobët i aftësisë së të folurit mund të ketë efekte afatgjata edhe në zënien e dijes.