Lifestyle

Shkencëtarët zhvillojnë mjetin që zbulon COVID-19 nga rrezet rëntgen me saktësi 83%

Shkencëtarët zhvillojnë mjetin që zbulon COVID-19 nga rrezet rëntgen me saktësi 83%
 

Që nga fillimi i pandemisë me koronavirus, shkencëtarët dhe ekspertët e kujdesit shëndetësor janë përballur me një detyrë të paparë. Shumë prej tyre kanë zhvilluar mjete të reja për të ndihmuar në zbulimin e hershëm dhe efikas të virusit.

Në ditët e para të pandemisë, me jo çdo pacient që shfaqte simptoma të ngjashme, mjekët iu drejtuan rrezeve rëntgen të kraharorit dhe CT të gjoksit (tomografi e kompjuterizuar) për të kuptuar ashpërsinë e COVID-19. Por leximi i rrezeve X të gjoksit për të dalluar COVID-19 dhe sëmundjet e tjera të kraharorit merr shumë kohë. Sidoqoftë, një grup studiuesish kanë zhvilluar një mjet të inteligjencës artificiale për ta bërë këtë.