Lifestyle

Vaksinat kundër COVID-19 mund të jepen bazuar në grupmoshat e njerëzve

Vaksinat kundër COVID-19 mund të jepen bazuar në grupmoshat e njerëzve
Foto: University of Oxford
 

Shqetësimet që janë ngritur se vaksina për koronavirus AstraZeneca ndikon ndryshe tek të moshuarit, mund të çojë në vaksinimin e grupmoshave të ndryshme me vaksina të ndryshme.

Javën e kaluar ishte deklaruar se vaksina ishte 70 për qind efikase. Për shumicën e pjesëmarrësve, të cilëve u janë dhënë dy doza, efikasiteti ka qenë 62 për qind, por 3,000 pjesëmarrësve gabimisht u ishte dhënë gjysmë doze gjatë provave të para dhe efikasiteti kishte dalë të jetë 90 për qind. Asnjë nga pjesëmarrësit pavarësisht dozave, nuk ishin infektuar apo u ishte përkeqësuar gjendja.