Lifestyle

Sëmundja e midhjeve

Sëmundja e midhjeve

Sipas studimeve të reja, një virus i mëhershëm i panjohur mund të luajë rol në ngordhjen e papritur të shumë midhjeve të ujërave të ëmbla gjatë viteve të fundit. Midhjet e ujërave të ëmbla vuajnë nga probleme të njohura. Si fillim, ato jetojnë në gurë, të papara dhe kryesisht pa lëvizur. Kur gjithçka është në rregull, ato fshihen nga sipërfaqja, mbyllen me lehtësi dhe struken në shtretërit e lumit, duke bërë ngritjen e madhe ekologjike të ujit të filtruar, duke mbledhur lëndë ushqyese dhe duke ankoruar rrjete ushqimi të ujërave të ëmbla. Dhe kur ndodhen në rrezik, midhjet nuk janë veçanërisht fëmijë karizmatikë për mosmarrëveshjen ekologjike.

Por ky mund të jetë viti kur midhjet e ujërave të ëmbla marrin vëmendjen që Jordan Richard, biolog në “U.S. Fish dhe Wildlife Service” dhe në Universitetin e Wisconsinit, beson se e kanë merituar. Pas vitesh të tëra hulumtimi për një shpjegim të mundshëm rreth zhdukjeve misterioze dhe masive që përnjëherë kanë vrarë mijëra midhje në rrjedhat nga Washingtoni deri në Virgjinia, Richard dhe kolegët e tij më në fund kanë identifikuar fajtorin e mundshëm të “midhje-bolas” (“sëmundjes së midhjeve”).