Lifestyle

Mushkëritë rikuperohen vetë pas ndërprerjes së konsumimit të duhanit

 

Mushkëritë e kanë një aftësi pothuajse “magjike” për t’i korrigjuar mutacionet kancerogjene të shkaktuara nga pirja e duhanit, por vetëm nëse e ndërpritni pirjen e duhanit, thonë shkencëtarët, shkruan sot Koha Ditore.

Deri më tani besohej se mutacionet që shkaktojnë kancer të mushkërive janë të përhershme dhe mbesin edhe nëse e lini duhanin. Por një zbulim befasues në revistën “Nature” tregon se ato pak qeliza që e shmangin dëmtimin mund t’i “riparojnë“ mushkëritë, raporton BBC. Ky efekt është vërejtur edhe te pacientët që pinin një pako cigaresh çdo ditë për 40 vjet para se ta ndërprenin duhanin.