Lifestyle

Ushqimi pa gluten sjell sëmundje të rrezikshme

Ushqimi pa gluten sjell sëmundje të rrezikshme

Dieta pa gluten është bërë e njohur vitet e fundit në të gjithë botën. Pyetja është nëse një dietë e tillë vërtet mund të na sigurojë shëndet të mirë. Një përjashtim janë njerëzit që janë intolerant ndaj kësaj proteine, të cilët vuajnë nga sëmundja celiakia.

Gluteni është një proteinë që gjendet në grurë, thekër, elb dhe drithërat e përafërta. Shtohet në bukë dhe pasta të tjera për shkak të elasticitetit të tij gjatë procesit të pjekjes dhe produkteve të përfunduara për të arritur një cilësi gome, transmeton kp.