Kërpudhat ndihmojnë në ruajtjen e aftësive njohëse në pleqëri Foto: Ilustrim

Kërpudhat ndihmojnë në ruajtjen e aftësive njohëse në pleqëri

18 March 2019 07:44

Kërpudhat janë një përbërës shumë i dashur në kuzhina në mbarë botën. Ato janë ushqyes dhe veçanërisht të pasura me antioksidues që mbrojnë shëndetin e qelizave. Hulumtuesit tani kërkon të dinë nëse kërpudhat mund të mbrojnë gjithashtu kundër rënies së aftësive njohëse.

Hulumtimet e reja kanë zbuluar se njerëzit që integrojnë kërpudha në dietat e tyre - edhe nëse i konsumojnë vetëm në pjesë të vogla - kanë rrezik më të ulët të dëmtimit të aftësive kognitive që shpesh i paraprin sëmundjes së Alzheimerit.

Kur bëhet fjalë për aftësitë kognitive, një person mund të përjetojë disa simptoma karakteristike të sëmundjes Alzheimer - të tilla si kujtesa e dobët dhe probleme me të folur dhe orientimin hapësinor - por kjo nuk i pengon ata të udhëheqin një jetë plotësisht funksionale.

Hulumtuesit në Universitetin Kombëtar të Singaporit (NUS) konsiderojnë se konsumimi i kërpudhave mund të ndihmojnë në ruajtjen e funksionit njohës në moshë të shtyrë. Ata kryen një studim të ri për të parë nëse mund të gjenin prova në këtë drejtim.

Gjetjet e tyre sugjerojnë se kërpudhat e zakonshme në kuzhinën e Singaporit mund të ndihmojnë në uljen deri 50 për qind të rrezikut nga humbja e aftësive njohëse./KosovaPress

Komentet

Shto koment

Të ngjashme