Cilat vende përbëjnë më shumë rrezik për infektime

Cilat vende përbëjnë më shumë rrezik për infektime

18 December 2018 13:23

Është normale që secili prind e mban larg fëmijën nga fëmija ose personi tjetër që kollitet në afërsi të tij, për ta mbrojtur nga infeksionet e mundshme.

Megjithatë, një numër i vogël i prindërve e dinë se lodrat plastike në hapësirat publike - parqet dhe terrenet sportive janë ndër transmetuesit më të mëdhenj të viruseve, pasi bakteret në sipërfaqet plastike mund të mbijetojnë 24 orë pas ekspozimit ndaj një fëmije ose një personi me grip ose virus, transmeton KosovaPress.

Njerëzit, në përgjithësi, nuk i shohin objektet si transmetues të mundshëm të infeksionit apo sëmundjes dhe kjo është pikërisht ajo që duhet t'i kushtohet vëmendje.

Fëmijët janë më shpesh të ekspozuar ndaj viruseve dhe baktereve, pasi duart me të cilat kanë prekur më parë objektet, i vendosin në gojë. Përveç kësaj, sistemi i tyre i imunitetit nuk është i zhvilluar plotësisht, andaj ata janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve.

Janë kryer hulumtime për sa kohë bakteret ose virusi mund të mbetet aktiv në sipërfaqen e lodrave në kushte të jashtme dhe të brendshme.

për të mbijetuar të ashtuquajturin virus të mbështjellë në lodra plastike u provua. Virusi i infektuar ka mbrojtje të jashtme, që e ndihmon atë të mbijetojë dhe të përparojë.

Pas 24 orësh, nën kushtet e lagështisë prej 60%, pothuajse 1% e virusit mbetet infektues në lodra.

Në 40% lagështi relative, e cila është karakteristike për hapësirën e brendshme, virusi ishte më pak i qëndrueshëm. Pas dy orësh, 0.01% e virusit ishte infektiv dhe pas dhjetë orë 0.0001%, gjë që ende paraqet rrezik për fëmijët.

Për të zvogëluar rrezikun e infektimit, këshillohet dezinfektimi i lodrave, sidomos ato që janë të përbashkëta.

Në fund të studimit thuhet se më së shumti duhet të dezinfektohen dhe dekontaminohen objektet e kujdesit shëndetësor të fëmijëve, jo vetëm lodrat, por edhe zona të tjera të prekura shpesh si parmakët e shkallëve, butonat e ashensorit, karriget e pritjes dhe kopshtet.

Këshilla për prindërit është të inkurajojë fëmijët që të mos vënë "asgjë" në gojë, dhe të lajnë duart dhe të përballen pas çdo vizite: terreneve sportive, parqeve, hapësirave publike, institucioneve publike, shëndetësore.

Përveç kësaj, mos harroni se lodrat ose topat që keni përdorur jashtë shtëpisë tuaj duhet pastruar dhe fshirë mirë pas ardhjes.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme