Kuriozitet

Indiani gjobitet me gjashtë muaj burgim pasi i la lopët të lira në rrugë

Një gjykatë në shtetin perëndimor indian të Gujaratit ka dënuar me gjashtë muaj burgim një burrë që kishte lënë bagëtinë e tij të ecnin në rrugë.

Prakash Jairam Desai u shpall fajtor për lëshimin e lirë të kafshëve dhe rrezikimin e jetëve të njerëzve, raportoi BBC-ja të martën.

Gujarati është ndër disa shtete indiane që përballet me një problem në rritje të bagëtive endacake në rrugët e tij. Gjykata tha se dënimi ishte vendosur për t'i shërbyer drejtësisë pasi vepra të tilla janë në rritje.

Lopët janë kafshë të shenjta për shumicën e komunitetit hindu të Indisë, dhe therja e tyre është e paligjshme në 18 shtete, përfshirë Gujaratin.

Në vitin 2017, Gujarati forcoi ligjet e tij për mbrojtjen e lopëve duke njoftuar se ata që therin një lopë mund të dënoheshin me burgim të përjetshëm.

Një pasojë e paqëllimshme e këtij vendimi ka qenë një numër i madh bagëtish që enden rrugëve, duke shkaktuar zhurmë në trafik, ose duke sulmuar njerëzit.

Në urdhrin e saj, gjykata tha se për shkak të pronarëve që kishin lënë bagëti endacake në rrugë, njerëzit ishin vrarë dhe kishin pësuar lëndime të rënda, raportoi The Times of India.

Gujarati ishte ndër disa shtete indiane që u godit nga një shpërthim i sëmundjes së lëkurës, duke çuar në humbje të bagëtive, në fillim të këtij viti.

Shteti raportoi më shumë se 5,800 vdekje të bagëtive, ndërsa afro 170,000 u vlerësuan se janë prekur nga sëmundja.