Lëmsh

Sot mund të shihni superhënën e fundit për vitin 2020

 

Superhënat janë një lloj i rrallë i Hënës së plotë. Ato shfaqen deri në 14% më të mëdha dhe 30% më të ndritshme se normale. Ndërkohë që Hëna e plotë ndodh një herë në muaj, superhëna ndodh vetëm disa herë në vit.

Hënës i duhen rreth 27.32 ditë për të rrotulluar Tokën. Gjatë orbitës së saj, Hëna kalon nëpër dy pika: Perigee dhe Apogje. Perigee është rreth 30,000 milje më afër Tokës sesa Apogje.