Titanik-u do të mbrohet me një traktat mes Britanisë e SHBA-së

Titanik-u do të mbrohet me një traktat mes Britanisë e SHBA-së

21 January 2020 15:24

Anija më e famshme në botë, Titaniku, do të mbrohet më rigorozisht nën një marrëveshje ndërkombëtare.

Këtë e konfirmoi Ministri Detar i Mbretërisë së Bashkuar, Nusrat Ghani përpara një vizite të martën në Belfast, ku u ndërtua anija.

Skeleti i anijes së njohur “Titanic” do të mbrohet nga turistët dhe eksploruesit e padëshiruar në kuadër të një traktati të pazakontë të arritur mes SHBA-së dhe Britanisë së Madhe, që hyri sot në fuqi, përcjell Koha.net.

“Kjo marrëveshje me SHBA-në për mbrojtjen e skeletit nënkupton se ajo do të trajtohet tashmë me ndjeshmëri dhe respekt për strehën e fundit të 1.500 personave”, deklaroi në një komunikatë ministrja, gjatë një vizite në Belfast (Irlandë e Veriut) ku anija u ndërtua.

Traktati, i nënshkruar në vitin 2003 nga Britania e Madhe, hyri në fuqi pasi u ratifikua nëntorin e kaluar nga kreu i diplomacisë amerikane, Mark Pompeo.

“Ai u mundëson dy vendeve të akordojnë apo refuzojnë licencat që autorizojnë hyrjen në skeletin e anijes apo të nxjerrin objekte”, sipas komunikatës.

Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA-ja tani do të jenë përgjegjëse për dhënien e lejeve për ata që dëshirojnë të vizitojnë rrënojat dhe të heqin objekte. Marrëveshja, e cila u nënshkrua nga Mbretëria e Bashkuar në 2003, u ratifikua nga Sekretari i Shtetit Amerikan Mike Pompeo vitin e kaluar. Marrëveshja do të mbrojë më tej prishjen, e cila u bë një vend i trashëgimisë kulturore të UNESCO-s në vitin 2012. Mbretëria e Bashkuar do të marrë një rol kryesor në mbrojtjen e rrënojave, duke inkurajuar vendet e tjera të Atlantikut të Veriut si Franca dhe Kanada për të nënshkruar marrëveshjen.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme