Shtëpitë me energji solare shënojnë rritje në Zvicër

Shtëpitë me energji solare shënojnë rritje në Zvicër

16 July 2019 14:43

Ndërtimi i shtëpive me energji solare, po luzëzon në Zvicrën gjermanofolëse.

Një familje e cila jetonë në një shtëpi të tillë, tregon se si është jeta sipas standardeve të kursimit të energjisë, sepse disa gjëra funksionojnë më ndryshe se në një shtëpi normale.

Erica dhe Mirko, janë një çift zviceranë që tashmë 15 vite jetojnë në shtëpi të tilla banimi. Ata së pari jetoni në një apartament me qira të certifikuar nga Minergie, kurse para pesë viteve kanë marrë nën zotrim një apartament të madh, të ndërtuar sipas standardeve minergie, ku jetojnë së bashku me tre fëmijët e tyre, përcjellë albinfo.

Ndoshta dallimi më i madh nga një apartament normal është fakti që ju nuk keni për të hapur dritaret për të ventiluar, sepse ajri i freskët hyn automatikisht.

Çelësi i shtëpive Minergie është se izolimi i mirë dhe ventilimi i kontrolluar nënkupton ruajtje të energjisë”Ju nuk shpenzoni energji të panevojshme”, thotë Erica.

Shtëpitë e tilla janë shumë ekonomike sepse duke kursyer energji, ju kurseni para, ndonëse instalimi i ventilimt të rregullt kushton, filtratë gjithashtu duhet të zëvendësohet rregullisht si dhe pronarët e këtyre banesave duhet që rregullisht t`i paguajnë Shoqatës së minergjive zvicërane të paktën 1,200 franga.

Ata paguajnë 2,300 për hipotekë çdo muaj dhe 800 franga kostot e shtëpisë – kështu që 3,100 franga në muaj. Kjo është më e lirë se banesa me qira ku kanë jetuar.

Ndërtesat me standarde Minergie gjithashtu kanë të drejtë për subvencione dhe hipotekat sponsorizohen nga bankat.

“Një pronar mund të përfitojë nga programet kombëtare dhe kantonale të subvencioneve,” konfirmon Minergie Zvicra. “Dhe shumë institucione financiare ofrojnë kredi hipotekare ose kontribuojnë në kostot e certifikimit”.

Në 20 vitet e fundit, pothuajse 50,000 ndërtesa janë certifikuar nga Minergie.

“Kjo përfaqëson midis 10-25% të ndërtesave të reja, në varësi të rajonit”, thotë Andreas Meyer Primavesi, drejtor ekzekutiv i Minergie Zvicrës,përcjellë albinfo.ch

Edhe shkollat, spitalet, zyrat administrative dhe blloqet shumëkatëshe po ndërtohen sipas standardeve të Minergies.

Edhe pse motivi origjinal për themelimin e etiketës ishte mbrojtja e mjedisit, shumë ndërtues të shtëpive sot vendosin në favor të metodave Minergie për arsye financiare.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme