LAJMET E MBRËMJES

Munguan votat për rishikimin e buxhetit dhe për pagën minimale

 

Projektligji për rishikimin e buxhetit për vitin 2022 dhe ai për lartësinë e pagës minimale nuk u miratuan të premten në Kuvend. Shqyrtimi i pagës minimale ka nxitur polemika mes deputetëve të partisë në pushtet dhe atyre në opozitë. Përveç kundërshtimit për t’i dhënë mbështetje këtij projektligji, opozita ka paralajmëruar protesta nëse projektligji përjashton kategorinë e veteranëve

Dy projektligje kanë dështuar të miratohen në seancën e së premtes në Kuvendin e Kosovës. Qeveria e udhëhequr nga LVV-ja, që ka fuqinë e numrave për t’i shtyrë para propozimet që kërkojnë shumicë të thjeshtë, ka mbërritur t’i mbledhë 54 deputetë në seancën e së premtes, numër i pamjaftueshëm për ta plotësuar kuorumin për nxjerrjen në votim të projektligjit për rishikimin e buxhetit. Po ashtu, votat i kanë munguar edhe për projektligjin për lartësinë e pagës minimale.

Diskutim i gjatë në Kuvend u bë për projektligjin që do të bënte plotësim-ndryshimin e ligjeve që përcaktojnë shumën e beneficionit në lartësi të pagës minimale, procedurat e caktimit të pagës minimale dhe shkallët tatimore në të ardhurat personale vjetore. Me caktimin e pagës minimale nga 170 euro në 264, është eliminuar efekti i kësaj rritjeje tek pensioni i veteranëve, i personave të verbër, si dhe tetraplegjikëve e paraplegjikëve. Deputetët opozitarë u deklaruan kundër këtij projektligji nëse i njëjti nuk ndryshohet dhe nuk përfshin rritjen e këtyre pensioneve në lartësinë e pagës minimale, sidomos atë të veteranëve.