Shkrimi i vitit 1606: Elokuenca, sekreti i suksesit të Gjergj Kastriotit në fushën e betejës

Shkrimi i vitit 1606: Elokuenca, sekreti i suksesit të Gjergj Kastriotit në fushën e betejës

11 September 2017 11:58

Në librin Maximes destat militaires et politiques të Giovanni Botero (1544 1617) të përkthyer në gjuhën frënge nga Pierre de Deimier (1580 1618) dhe botuar në vitin 1606 në Paris nga shtëpia botuese Toussaincts du Bray gjejmë një shkrim në kapitullin Des Capitaines excellens à se faire rendre obeïssance, më saktësisht në faqen n°33, ku flitet për Gjergj Kastriotin Skënderbeun.

Fragmenti në vijim, i sjellë në shqip nga Aurenc Bebja, Blogu Dars (Klos), Mat Albania, trajton elokuencën ushtarake të udhëheqësve më të shquar, ndër të cilët përmendet edhe heroi ynë kombëtar:

Elokuenca (gojëtaria) ushtarake ka shërbyer dikur për të qenë një bindës i menjëhershëm, dhe në bazë të këtij virtyti, siç tregon Suetone (Caius Suetonius Tranquillus, 70 mb.K. 122 mb.K.), Çezari (Caius Iulius Caesar, 100 p.K. 44p.K.) i ka barazuar apo tejkaluar të gjithë ata që ishin para tij.

Për këtë, Ciceroni (Marcus Tullius Cicero, 106 p.K. 43 p.K.) shkruan se megjithëse ky luftëtar i madh ishte po aq i mirë sa Lelio (Caius Laelius Sapiens, 188 p.K. 125 p.K.), dhe sado që një burrë e ka të vështirë të dëgjojë se një tjetër është i shkëlqyer në më shumë gjëra se ai, duke e pranuar lëvdatën ushtarake, ai ia atribuoi Lelios trofeun e elokuencës.

Aftësia e të qenit elokuent ka qenë shumë e dobishme në mesin e kapitenëve modernë, ku fatmirësisht i ka shërbyer Gjergj Skënderbeut, prej të cilit mësojmë nga historia, se kur ai dilte i armatosur në fushën e betejës, sytë e tij shkëlqenin mrekullueshëm nga gëzimi, fjalimi i tij gjallërues, trimërues dhe luftarak u jepte zemër ushtarëve të tij në atë mënyrë saqë i bënte jo vetëm të shkathët e guximtarë, por edhe të furishëm e përbuzës ndaj rreziqeve, madje edhe ndaj vetë vdekjes.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme