Kulturë

“Goca e Kaçanikut” në ndërtim të mozaikut unik

Në dhjetor të 2022-s, Opera e Kosovës kishte bërë histori duke inskenuar operën e parë, “La Traviata-n” e italianit Giuseppe Verdi. Por tash historia ka tjetër dimension. Atë të operës së parë të Kosovës, “Goca e Kaçanikut”
 

Janë bërë më shumë se 10 ditë prej kur Opera e Kosovës ka nisur punën për ta inskenuar operën e parë kosovare “Goca e Kaçanikut” të kompozitorit Rauf Dhomi. Me në krye regjisorin e shquar, Nikolin Gurakuqi, dhe dirigjent Edon Ramadanin, vepra e parë e këtij lloji në historinë e Kosovës vjen mbi gjysmë shekulli pas, prej kur është kompozuar. Trupa e përkohshme e Operës aktualisht po punon për t’i dhënë formë veprës madhore

Opera e Kosovës do t’i shfaqë publikut rrëfimin e dytë operistik, 14 muaj prej inskenimit të operës “La Traviata” të Verdit, me të cilin institucioni debutoi. Shënon tjetër histori. E inskenon operën e parë kosovare – “Goca e Kaçanikut” të kompozitorit e akademikut, Rauf Dhomi. Me në krye regjisorin e shquar, Nikolin Gurakuqi, dhe dirigjent Edon Ramadanin, vepra e parë e këtij lloji në historinë e Kosovës vjen mbi gjysmë shekulli pas, prej kur është kompozuar. Trupa e përkohshme e Operës aktualisht po punon për t’i dhënë formë veprës madhore.

Pafika, që është simbol i gruas shqiptare në operë, i jep një goditje në kokë Rus Bashit, tradhtar i kombit. Derisa ky i fundit ngrihet shpejt në këmbë, merr goditje të dyfishtë, fatale. Dy “plumba” i përshkojnë trupin. Bie përtokë. Një zë dëgjohet nga ana tjetër e sallës. Është Trimori tek hedh hapat drejt gruas që dashuron.