Kulturë

Ligji i ri për kinematografi vonon konkursin për projekte filmike

Sivjet, sikurse vitin e kaluar, buxheti i Qendrës Kinematografike të Kosovës për subvencionimin e projekteve filmike është 1.5 milionë euro
 

Në muajin e nëntë të vitit, Qendra Kinematografike e Kosovës ende nuk e ka hapur konkursin për subvencionimin e projekteve filmike, e shkas për këtë është Ligji i ri për kinematografi i dekretuar në korrikun e sivjetmë. QKK-ja nuk është se këtë vonesë sivjet e ka “premierë”. Ka ndodhur edhe në të kaluarën, por me arsyetime të tjera. Por, sipas atyre që i takojnë botës së filmit, vonesa e hapjes së thirrjes dhe rreziku që sivjet të mos hapet fare, afektojnë direkt në industrinë solide të kinematografisë të cilën e ka Kosova

Qendra Kinematografike e Kosovës sivjet ende nuk e ka hapur konkursin për subvencionimin e projekteve kinematografike. Arsye del të jetë miratimi i Ligjit për kinematografinë që ka hyrë në fuqi në korrikun e sivjetmë. Nëpërmjet Ligjit kërkohen akte të tjera nënligjore që rregullojnë këtë fushë. E derisa të miratohen edhe ato, nuk ka as afat se kur shteti do ta hapë thirrjen për mbështetje të projekteve filmike.

QKK-ja nuk është se këtë vonesë sivjet e ka “premierë”. Ka ndodhur edhe në të kaluarën, por me arsyetime të tjera. Por, sipas atyre që i takojnë botës së filmit, vonesa e hapjes së thirrjes dhe rreziku që sivjet të mos hapet fare, afektojnë direkt në industrinë solide të kinematografisë të cilën e ka Kosova.