Kulturë

“Autostrada Biennale” kronikon atë që nuk arkivohet

Hera Büyüktaşçıyanm, “Kush flet nga pluhuri, kush sheh nga deltina”, 2023 (Foto: Tuğhan Anıt)
 

Kosova bën hapa për të siguruar mbijetesën afatgjate të historisë së saj kulturore

Është mesditë dhe dielli është i fortë në Prishtinë. Kanë kaluar dy vjet nga udhëtimi im i fundit në Kosovë – jam kthyer për hapjen e “Autostrada Biennales”. Nga vrimat e ish-Fabrikës së Tullave burojnë pesë përrenj rrjetash blu, si për të vaditur sferën e saj të shkretë. Ky instalacion monumental, “Kush flet nga pluhuri, kush sheh nga deltina” (2023), nga Hera Büyüktaşçıyanm shkëlqen pranë “Fushave të lulediellit” (2021– vazhdim) nga Agnes Denes, petalet e verdha të së cilës po mbijnë rreth ndërtesës me shpejtësinë e tyre të qetë. Të dyja veprat, të cilat flasin për imagjinata restauruese, rritje organike dhe ciklike, janë vazhdimësi e projekteve të krijuara nga artistët e Bienales, e cila këtë vit zhvillohet në Prizren, Prishtinë dhe Mitrovicë me 17 komisione të reja.

Kur “Manifesta 14” zbriti në Kosovë vitin e kaluar, arti bashkëkohor në vend përjetoi një zgjerim të madh. Sipas një sondazhi mjaft bombastik të kryer nga bienalja nomade, edicioni i vitit 2022 priti mbi 800 mijë vizitorë, kryesisht vendas, ndërsa Ministria e Kulturës ka njoftuar blerjen e 14 veprave, të cilat ishin krijuar enkas për këtë ngjarje, të destinuara për Galerinë Kombëtare të Kosovës, e cila aktualisht është nikoqire e një ekspozite retrospektive të hulumtuar me pasion nga Violeta Xhaferi, e të kuruar nga Hana Halilaj.