Kulturë

“Populli që shkroi historinë” dokumenton zgjimin e shqiptarëve për liri

Jo rrallë periudha e ngjarje historike të popullit shqiptar përmblidhen në krijimet e autorëve, por libri i Azem Vllasit, që qysh në titull ia jep lexuesit orientimin e krejt rrëfimit në të, përmbledh në detaje dy vjetët e kryengritjes dhe rezistencës shqiptare kundër pushtetit serb
 

Azem Vllasi në librin e tij u kthehet ngjarjeve të fundit të viteve ’80, viteve të kthesave historike, atyre që ai i cilëson si vitet e zgjimit. Në qendër të librit është epopeja e minatorëve që nisi më marshimin e 1988-s e përfundoi me grevën e shkurtit të 1989-s. “Populli që shkroi historinë – Vitet e zgjimit 1988–1989”, i përuruar të enjten në Panairin e Librit në Prishtinë nga Botimet KOHA, është cilësuar si dëshmi e dorës së parë të një kapitulli me peshë në historinë e Kosovës

Janë vitet 1988 e 1989 të cilave politikani e avokati Azem Vllasi ua jep epitetin “vitet e zgjimit”. Por ky nuk është veç epitet. Ajo periudhë ishte e tillë dhe ish-funksionari i lartë i asaj kohe, dëshmitar i dorës së parë, e dëshmon në librin e tij më të ri “Populli që shkroi historinë – vitet e zgjimit 1988 – 1989”. Siç përshkruhet libri, është koha e ofensivës agresive të Sllobodan Millosheviqit në synimet e tij për krijimin e Serbisë së madhe. Ia mësyn fillimisht Kosovës, së cilës me dhunë ia rrëmben autonominë.

“Populli që shkroi historinë”, botuar nga Botimet KOHA, është përuruar të enjten në kuadër të aktiviteteve të edicionit të 23-të të Panairit të Librit në Prishtinë. Në Amfiteatrin e Pallatit të Rinisë janë detaje prej librit mbi ngjarjet që shënuan kthesa në historinë e popullit shqiptar.