Kulturë

Naim Shala – mjeshtri besnik i fotografisë bashkëkohore shqiptare

Naim Shala (12 tetor 1954 – 22 nëntor 2022)
 

“Sot vetëm duhet ta detyrosh veten të shikosh në mënyrë fotografike ose të vëzhgosh në një mënyrë ndryshe”, kishte thënë para pak kohe fotografi tashmë i ndjerë, Naim Shala. Dhe ai kaherë e “kishte detyruar veten” të shikojë në mënyrë unike nëpërmjet artit të tij. Fotografi i shquar, të cilin kolegët e konsiderojnë si ndër të parët fotografë shqiptarë të Kosovës që ka kultivuar artin fotografik “pa e ngatërruar atë me fotografinë komerciale”, vdiq në moshën 68-vjeçare

Janë disa elemente lehtë të dallueshme që në shikim të parë të fotografisë së tij, pos mjeshtërisë dhe qasjes unike artistike: aty ngërthehet një lloj besnikërie e pakompromis në përcjellje vlerash, betejë e vazhdueshme dhe kërkim i përhershëm i perfeksionit.

Fotografi Naim Shala vdiq të martën pas një sëmundjeje të rëndë. Ai ishte 68-vjeçar. Miq e kolegë të tij të zanatit e ka çmuar si profesionist e si njeri fisnik që ka lënë pas një bagazh të madh me artin e tij.