Kulturë

Duo virtuoze fut publikun në rrugëtim magjik gjatë lojës me violonçel

Në koncertin e “Post DAM Festival 2022”- nëpërmjet të cilit është mbyllur edicioni i sivjetmë i Festivalit, Aurélien Sabouret bashkë me kolegun e tij shqiptar Vlorent Xhafaj e kanë shndërruar hapësirën në një ambient të ngjyrave muzikore

Kur në një ambient ideal për muzikë dhome bëhen bashkë dy violonçelistë me nam dhe zgjedhin vepra të rëndësishme për instrumentet në të cilat luajnë, duke shëtitur nga baroku deri te muzika moderne, audienca përballet me koncert virtuoz. Violonçelisti kryesor i Operës Nacionale të Parisit që prej vitit 2008, Aurélien Sabouret, bashkë me kolegun e tij shqiptar, Vlorent Xhafaj, po ashtu instrumentist i njohur, i kanë dhënë tjetër pamje Modelariumit të Fakultetit të Arkitekturës në Prishtinë të shtunën mbrëma. Në koncertin e “Post DAM Festival 2022”, nëpërmjet të cilit është mbyllur edicioni i sivjetmë i Festivalit, ata e kanë shndërruar hapësirën në një ambient të ngjyrave muzikore.

 

Violonçelisti kryesor i Operës Nacionale të Parisit që prej vitit 2008, Aurélien Sabouret, bashkë me kolegun e tij shqiptar, Vlorent Xhafaj, po ashtu instrumentist i njohur, i kanë dhënë tjetër pamje Modelariumit të Fakultetit të Arkitekturës në Prishtinë të shtunën mbrëma. Në koncertin e mbajtur si “Post DAM Festival 2022”,nëpërmjet të cilin është mbyllur Festivali për sivjet, ata e kanë shndërruar hapësirën në një ambient të ngjyrave muzikore

Kur në një ambient ideal për muzikë dhome bëhen bashkë dy violonçelistë me nam dhe zgjedhin vepra të rëndësishme për instrumentet në të cilat luajnë, duke shëtitur nga baroku deri te muzika moderne, audienca përballet me koncert virtuoz. Violonçelisti kryesor i Operës Nacionale të Parisit që prej vitit 2008, Aurélien Sabouret, bashkë me kolegun e tij shqiptar, Vlorent Xhafaj, po ashtu instrumentist i njohur, i kanë dhënë tjetër pamje Modelariumit të Fakultetit të Arkitekturës në Prishtinë të shtunën mbrëma. Në koncertin e “Post DAM Festival 2022”, nëpërmjet të cilit është mbyllur edicioni i sivjetmë i Festivalit, ata e kanë shndërruar hapësirën në një ambient të ngjyrave muzikore.

Me qetësi prej profesionistësh, duo mbrëmjen e ka nisur me Sonatën op.5 nr.6 të Francesco Geminianit. Dy violonçelistët kanë luajtur kompozimin e italianit Geminiani duke bërë që muzika mesjetare të kumbojë në një ndërtesë të stilit modern, por edhe me elemente të klasikes. Dyshja ka vazhduar me një tjetër kompozitor italian. Luigi Boccherini kishte ndërruar disa vende derisa ishte vendosur në Spanjë për të vazhduar karrierën në oborr mbretëror. Midis veprave të tij të njohura është edhe Sonana nr.4 në A-dur, e cila sjell tinguj të ambienteve mbretërore. Sabouret e Xhafaj pasi kanë folur pak për historinë e kompozitorit italian, kanë nisur lojën duke çuar publikun në një rrugëtim shumëngjyrësh nëpërmjet çelos.