Kulturë

Arnautët e Turqisë republikane dhe kontributi i tyre për kauzën shqiptare

Në këto kujtime, autori Mal Berisha tregon se si u nis më 1992 për në Turqi për të filluar punën si konsull i Shqipërisë në Stamboll, një qytet që e mahniti atë jo vetëm me bukurinë e kulturën e tij, por edhe me praninë e madhe dhe të ndjeshme të arnautëve në Turqi...

Libri i Mal Berishës, “Ambasador i pushtetit të butë”, ka vlerë të veçantë për diplomacinë e re kosovare, sepse tregon një qasje më ndryshe të diplomacisë që reflekton “pushtetin e butë” ose “Soft Power” për shtetin që e përfaqëson. Mirëpo, pasi që kjo qasje bazohet në prezantimin sa më shumë të kulturës, atëherë kultura shqiptare e prezantuar nuk përfshinte vetëm Shqipërinë, por edhe Kosovën. Kjo shihet më se miri në dy mandate të ndryshme të Mal Berishës, në Stamboll (1992-1997) dhe në Londër (2012-2015), të pasura me aktivitete të ndryshme kulturore nga Shqipëria dhe nga Kosova

 

Libri i Mal Berishës, “Ambasador i pushtetit të butë”, ka vlerë të veçantë për diplomacinë e re kosovare, sepse tregon një qasje më ndryshe të diplomacisë që reflekton “pushtetin e butë” ose “Soft Power” për shtetin që e përfaqëson. Mirëpo, pasi që kjo qasje bazohet në prezantimin sa më shumë të kulturës, atëherë kultura shqiptare e prezantuar nuk përfshinte vetëm Shqipërinë, por edhe Kosovën. Kjo shihet më se miri në dy mandate të ndryshme të Mal Berishës, në Stamboll (1992-1997) dhe në Londër (2012-2015), të pasura me aktivitete të ndryshme kulturore nga Shqipëria dhe nga Kosova

Në fund të vitit 2021 u botuan në Tiranë kujtimet e diplomatit, ambasadorit, aktivistit dhe shkrimtarit Mal Berisha me titull “Ambasador i pushtetit të butë” (Tiranë, “Edualb” 2021) me gati 550 faqe. Kujtimet u promovuan dy herë në Shqipëri, kurse është dashur të promovoheshin edhe në Kosovë, sepse Kosova e ka hisen e vet në këto kujtime.

Mal Berisha i përket një gjenerate të re të Shqipërisë demokratike pas vitit 1992, e cila punoi si për Shqipëri (me mandat) ashtu edhe për Kosovë (pa mandat) në çdo vend ku ka punuar. Ç’është e vërteta, ky mision i përbashkët i diplomacisë shqiptare del në shesh më 2009 me Qeverinë e Sali Berishës, kur lobimi për njohje të Pavarësisë së shpallur të Kosovës u bë pjesë përbërëse e diplomacisë shqiptare në Lindjen e Mesme. Kështu, ai erdhi në nëntor të 2009-s në një delegacion të MPJ-së të Shqipërisë në krye me Edit Harxhin për të kërkuar njohjen e Kosovës në Egjipt, Liban e Siri, ku e kisha nderin të takohesha me ta. Në Damask nuk kishin ardhur vetëm për Kosovën, por edhe për shqiptarët e Sirisë, ku kishin kujdes të takoheshin me një numër të madh në një natë që ende mbahet në mend, më ç'rast u paraqitën shumë kërkesa e shumë premtime.