Kulturë

“DokuFesti” gati për edicionin e 21-të me pyetjet për mbijetesën

Foto: Elmedina Arapi
 

Dy ditë para hapjes zyrtare të “DokuFestit”, organizatorët kanë shpalosur detajet e radhës, teksa kanë premtuar një edicion të jashtëzakonshëm. “How to survive?”, është pyetja, që do të zbërthehet nëpërmjet filmave e ngjarjeve përcjellëse. Festivali ndërkombëtar i filmit dokumentar dhe të shkrurtër hapet të premten, dhe vjen në kulminacionin e interesimit për ngjarje kulturore

Edicioni i 21-të i festivalit ndërkombëtar të filmit dokumentar dhe të shkurtër, “DokuFest” vjen në kulminacionin e interesimit të qytetarëve për ngjarje kulturore. Organizatorët e Festivalit kanë mbajtur konferencë për media dy ditë para hapjes. Përgjatë tetë ditëve të Festivalit, shpalosen mbi 250 filma në garë e jashtë garës, si dhe punëtori, programe të veçanta, diskutime e mbrëmje muzikore.

“How to survive?”, është tema e edicionit të sivjetëm dhe që përqendrohet në nocionin e mbijetesës ndaj nxehtësisë, përmbytjeve, dhunës, inflacionit, luftërave, fashizmit e krejt në fund – zhdukjes. Tema shtjellohet më së miri nëpërmjet bisedave dhe debateve me mendimtarë e ekspertë, që kërkojnë përgjigje për pyetjen ekzistenciale. 109 filma garues nga 58 shtete ishin shpallur në fund të javës së parë të korrikut. Ata garojnë në kategoritë: “Balkan Dox”, “International Feature Dox”, “International Short Dox”, “International Shorts”, “Human Rights Dox”, “Green Dox”, “Truth Dox” dhe “National”.