Kulturë

Muzetë e Kosovës – larg gjithëpërfshirjes dhe demokratizimit

“Dekolonializimi i artefakteve. Demokratizimi i muzeve”, ka qenë tema e panelit organizuar prej “Fondacionit 17” në kuadër të programit TECHNE, i mbajtur të martën në Lapidariumin e Muzeut Kombëtar të Kosovës

Mungesa e ligjit për muzetë është çështje e diskutuar tash e sa vjet, por përditë e më shumë institucionet muzeore numërojnë pasojat. Pa ligj mbetet i parregulluar themelimi i muzeve, përderisa ato ekzistuese kanë telashe të tjera. U mungon organogrami dhe jo vetëm. Kur krejt këto bëhen bashkë, muzetë mbesin larg publikut e nuk tërheqin dot vizitorë, s’janë interaktivë e gjithëpërfshirës.

 

Mungesa e ligjit për muzetë është çështje e diskutuar tash e sa vjet, por përditë e më shumë institucionet muzeore numërojnë pasojat. Pa ligj mbetet i parregulluar themelimi i muzeve, përderisa ato ekzistuese kanë telashe të tjera. U mungon organogrami dhe jo vetëm. Kur krejt këto bëhen bashkë, muzetë mbesin larg publikut e nuk tërheqin dot vizitorë, s’janë interaktivë e gjithëpërfshirës.

“Dekolonializimi i artefakteve. Demokratizimi i muzeve”, ka qenë tema e panelit organizuar prej “Fondacionit 17” në kuadër të programit TECHNE, i mbajtur të martën në Lapidariumin e Muzeut Kombëtar të Kosovës.