Kulturë

Kosova e Shqipëria në këngë e valle për ikonën Nexhmije Pagarusha

E vogël ka qenë skena, njashtu sikurse edhe salla e mbushur plot në ngjarjen për emrin e madh të kulturës shqiptare, Nexhmije Pagarusha. Koncertine hapi vallja “Fluturojmë me shpirtin tënd”

Këngët e kënduara prej saj kaherë janë thesar i trashëgimisë së muzikës shqipe, e ndonëse vitet kalojnë, rizbulimi i tyre nuk soset dot. Zëri i Bilbilit të Kosovës vazhdon të jehojë nëpërmjet kujtimit për të, që më së miri bëhet nëpërmjet muzikës. Në këtë format qe edhe koncerti i përbashkët i ansamblit kombëtar të këngëve dhe valleve “Shota” dhe Ansamblit të Këngëve dhe Valleve Popullore të Republikës së Shqipërisë, të enjten mbrëma në Teatrin Kombëtar të Kosovës. E vogël ka qenë skena, njashtu sikurse edhe salla e mbushur plot në ngjarjen për emrin e madh të kulturës shqiptare. Nexhmije Pagarusha vdiq më 7 shkurt të vitit 2020. Në ditën e shtatë të këtij muaji do të mbushte 89 vjet.

 

Këngët e saj janë testamenti që ia ka lënë kulturës shqiptare, e kujtimi për të përherë rikthen magjinë e zërit të saj. Në këtë format qe edhe koncerti i përbashkët i ansamblit kombëtar të këngëve dhe valleve “Shota” dhe Ansamblit të Këngëve dhe Valleve Popullore të Republikës së Shqipërisë, të enjten mbrëma në Teatrin Kombëtar të Kosovës

Këngët e kënduara prej saj kaherë janë thesar i trashëgimisë së muzikës shqipe, e ndonëse vitet kalojnë, rizbulimi i tyre nuk soset dot. Zëri i Bilbilit të Kosovës vazhdon të jehojë nëpërmjet kujtimit për të, që më së miri bëhet nëpërmjet muzikës. Në këtë format qe edhe koncerti i përbashkët i ansamblit kombëtar të këngëve dhe valleve “Shota” dhe Ansamblit të Këngëve dhe Valleve Popullore të Republikës së Shqipërisë, të enjten mbrëma në Teatrin Kombëtar të Kosovës. E vogël ka qenë skena, njashtu sikurse edhe salla e mbushur plot në ngjarjen për emrin e madh të kulturës shqiptare. Nexhmije Pagarusha vdiq më 7 shkurt të vitit 2020. Në ditën e shtatë të këtij muaji do të mbushte 89 vjet.

“E di që mungesën e Nexhmijes nuk e ndiej vetëm unë, e ndieni edhe ju. Me të kam një jetë artistike së bashku, gjysmë shekulli kaluan. Kemi ndarë shumë batuta, shumë gëzime, hidhërime dhe natyrisht se e ndiej mungesën e saj shumë, sikurse edhe ju. Na mungon, por ajo është në zemrat tona, në radiot dhe televizionet tona”, ka kujtuar këngëtarja Shpresa Gashi, mikja e Pagarushës, në skenën që në sfond e ka pasur të projektuar portretin e mbretëreshës së këngës. Gashi ka kënduar pjesë nga kënga “Hopa Nina”.