Kulturë

“Luaneshat e kodrës” në origjinë bashkë me mesazhin për liri individuale

Filmi të mërkurën ka ndezur projektorët e vendit të origjinës, Kosovës, ku edhe zë fill e trajtohet rrëfimi. E prej të enjtes është në repertor të rregullt të “Cineplexxit”

Është një prej fshatrave të “humbura” ku ekziston njëfarë ritmi i jetës prej të cilit është vështirë të dilet. Duket sikur të jetë rregull i pashkruar, por që përcillet brez pas brezi verbalisht dhe të gjithë i dinë dhe u përmbahen kufijve të paracaktuar nga dikush tjetër. Por janë nja tri vajza që, të paktën nëpërmjet artit, hapësirën ku veprojnë e konsiderojnë të ngushtë. Duan t’i thyejnë kufijtë dhe atë jo dosido, por të japin leksion se duan të jetojnë krejt ndryshe nga realiteti të cilin e përjetojnë. Këtë edhe e bëjnë sipas skenarit të Luana Bajramit, e cila si regjisore ka debutuar me film të metrazhit të gjatë me “Luaneshat e kodrës”. Debutimi i saj qe lajm jo i vogël.

 

Premierën botërore e pati vitin e kaluar në “festivalin e festivaleve” në Cannes, në korrikun e vitit të kaluar, kritika e huaj e priti mirë, mori disa trofe nëpër ngjarje të njohura e tek tash është rikthyer aty ku e gjen temën e prej nga bën thirrje universale. “Luaneshat e kodrës”, nën regji të Luana Bajramit, vjen edhe para publikut vendor me mesazhin për liri individuale. “Kam dashur të inspiroj jo vetëm rininë, por të gjithë. Kam dashur që t’ia jap fjalën rinisë. Është subjekt dhe tematikë shumë universale. Në këtë film fliten disa gjëra në mënyrë shumë specifike dhe jam e lumtur për këtë”, ka thënë Luana Bajrami, njëra prej regjisoreve të cilat bota i cilëson si pjesëtare të valës së re të kinematografisë

Është një prej fshatrave të “humbura” ku ekziston njëfarë ritmi i jetës prej të cilit është vështirë të dilet. Duket sikur të jetë rregull i pashkruar, por që përcillet brez pas brezi verbalisht dhe të gjithë i dinë dhe u përmbahen kufijve të paracaktuar nga dikush tjetër. Por janë nja tri vajza që, të paktën nëpërmjet artit, hapësirën ku veprojnë e konsiderojnë të ngushtë. Duan t’i thyejnë kufijtë dhe atë jo dosido, por të japin leksion se duan të jetojnë krejt ndryshe nga realiteti të cilin e përjetojnë. Këtë edhe e bëjnë sipas skenarit të Luana Bajramit, e cila si regjisore ka debutuar me film të metrazhit të gjatë me “Luaneshat e kodrës”. Debutimi i saj qe lajm jo i vogël.

“Luaneshat e kodrës” nuk ishte në garën zyrtare për “Palmën e Artë”, por në programin paralel ”Director's Fortnight” të Festivalit të Cannes, që megjithatë merr vëmendje të madhe e ku zbulohen emra të së ardhmes në kinematografi. Atje vjet edhe u dha premiera botërore.