Kulturë

Qen të egër, art i egër

Manifesta 2022, Prishtinë

Ndërsa bota shikon drejt Bienales së Venedikut, në Prishtinë më 22 korrik do të hapet festivali Manifesta, bienalja nomade europiane. Kuratore e Festivalit është zgjedhur Catherine Nichols, një australiane që nga Berlini do të punojë në Prishtinë. Ajo përmend menjëherë vuajtjet e njerëzve në Kosovë për të marrë një vizë, problemin me bërllok në kryeqytetin më të ri të shtetit më të ri të Europës, qentë endacakë që kafshojnë dhe ajrin më të ndotur në Europë. Në shikim të parë është zor ta duash Prishtinën, në shikim të dytë kjo është më lehtë.

 

Gazeta gjermane DIE ZEIT shkruan për Festivalin Manifesta në Prishtinë, një qytet me ajrin më të ndotur në Europë, me mëkatet më të tmerrshme ndërtimore, qentë më agresivë dhe bërllokun e madh. Megjithatë, shkruan gazeta, dashuria për këtë qytet zbulohet tek në shikim të dytë.

Ndërsa bota shikon drejt Bienales së Venedikut, në Prishtinë më 22 korrik do të hapet festivali Manifesta, bienalja nomade europiane. Kuratore e Festivalit është zgjedhur Catherine Nichols, një australiane që nga Berlini do të punojë në Prishtinë. Ajo përmend menjëherë vuajtjet e njerëzve në Kosovë për të marrë një vizë, problemin me bërllok në kryeqytetin më të ri të shtetit më të ri të Europës, qentë endacakë që kafshojnë dhe ajrin më të ndotur në Europë. Në shikim të parë është zor ta duash Prishtinën, në shikim të dytë kjo është më lehtë.

Arkitekti nga Torino i Italisë Carlo Ritti me ekipin e tij ka identifikuar 22 vende në Prishtinë ku do të mbahen lexime, Workshope, podkastë dhe një program radioje në një bibliotekë të braktisur, në bibliotekën Hivzi Sylejmani. Një “korridor i gjelbër” do të çojë nga qendra e qytetit te një fabrikë e vjetër tullash, në oborrin e së cilës do të hapet një pishinë.