Kulturë

“Zgjoi” në etapë historike drejt “Oscarit”

Filmi “Zgjoi” nuk ka lënë muaj pa ndonjë lajm të mirë. E nisi me atë për marrjen e tri çmimeve kryesore në festivalin e filmit në “Sundance” – në shkurt, kur edhe dha premierën botërore – e dhjetorin po e përmbyll duke hyrë në listën e shkurtër për “Oscar”.

 

Idealja do të ishte që dy filma nga Kosova të futeshin në listën e ngushtë për “Oscars”, mirëpo gara e fortë e numri i madh i filmave veçanërisht në kategorinë për “Live action short film” ka bërë që “Pa Vend” të mos vazhdojë tutje. Shpresat për nominim në këtë ceremoni prestigjioze mbesin te filmi nën regji të Blerta Bashollit, që është në mesin e 15 filmave në kategorinë për filmin me të mirë ndërkombëtar. Bashkë me ekipin e “Zgjoit” ka festuar edhe ai i “Pa Vend”

Filmi “Zgjoi” nuk ka lënë muaj pa ndonjë lajm të mirë. E nisi me atë për marrjen e tri çmimeve kryesore në festivalin e filmit në “Sundance” – në shkurt, kur edhe dha premierën botërore – e dhjetorin po e përmbyll duke hyrë në listën e shkurtër për “Oscar”.

Kandidati i Kosovës për këtë ngjarje prestigjioze është edhe një hap drejt trofeut me të njohur në botë. Figurës së kalorësit që mban një shpatë në duar e që qëndron në një mbështjellës filmi me pesë spica rrote, që nënkuptojnë pesë degët e Akademisë (aktorë, regjisorë, producentë, teknikë dhe shkrimtarë, i janë rritur shanset për të ardhur edhe në Kosovë.