Kulturë

Protestë artistike – thirrje për parandalim dhe dënim të dhunës ndaj gruas

Të indinjuara nga abuzimi sistematik i vajzave dhe grave dhe vdekjet e tyre si pasojë e dhunës, mungesës së përgjigjes së duhur institucionale në parandalimin dhe ndarjen e dënimeve të merituara për kryerësit e këtyre veprave, “Artpolis” – Qendra për Art dhe Komunitet- të dielën ka bërë bashkë dhjetëra gra për të marshuar në sheshet e kryeqytetit e për të protestuar para Qeverisë së Kosovës

Dhjetëra gra pasi që janë grimosur e kanë veshur nga një mantel të bardhë, të dielën, janë bërë bashkë të plateja e sheshit “Zahir Pajaziti” në Prishtinë. Grimi ishte simbolikë e varrave e dhunës së ushtruar. Pa thënë asnjë fjalë, ato më pas marshuan shesheve të kryeqytetit në drejtim të Qeverisë së Kosovës. Në duar mbanin një parullë, në të cilën shkruante: “Boll ma! Asnjë grua e vajzë më pak, asnjë vdekje më shumë”. Ai ishte mesazhi i tyre i vetëm. Aty tregohej se ato janë të indinjuara nga abuzimi sistematik i vajzave dhe grave dhe nga vdekjet e tyre si pasojë e dhunës, mungesës së përgjigjes së duhur institucionale në parandalimin dhe ndarjen e dënimeve të merituara për kryerësit e këtyre veprave. Këto gra, për këtë protestë i kashte bërë bashkë “Artpolis” – Qendra për Art dhe Komunitet.

 

Dhjetëra gra pasi që janë grimosur e kanë veshur nga një mantel të bardhë, të dielën, janë bërë bashkë të plateja e sheshit “Zahir Pajaziti” në Prishtinë. Grimi ishte simbolikë e varrave e dhunës së ushtruar. Pa thënë asnjë fjalë, ato më pas marshuan shesheve të kryeqytetit në drejtim të Qeverisë së Kosovës. Në duar mbanin një parullë, në të cilën shkruante: “Boll ma! Asnjë grua e vajzë më pak, asnjë vdekje më shumë”. Ai ishte mesazhi i tyre i vetëm. Aty tregohej se ato janë të indinjuara nga abuzimi sistematik i vajzave dhe grave dhe nga vdekjet e tyre si pasojë e dhunës, mungesës së përgjigjes së duhur institucionale në parandalimin dhe ndarjen e dënimeve të merituara për kryerësit e këtyre veprave. Këto gra, për këtë protestë i kashte bërë bashkë “Artpolis” – Qendra për Art dhe Komunitet.

Vajza, gra, aktiviste e artiste, kërkonin që dhuna të ndalet dhe drejtësia të arrihet. Me çdo hap të tyre fuqizonin thirrjen për drejtësi për vajzat dhe gratë që abuzohen në familje dhe shoqëri. Serioze u shfaqën edhe në kërkesën për drejtësi për vajzat dhe gratë që humbën jetën si pasojë e dhunës në familje.