Kulturë

“Vera andrron detin” dhe “Zgjoi” – rrëfimet nga Kosova që u shfaqën në Kajro

Dy filmat kosovarë që shpalosin histori të këtyre anëve vazhdojnë rrugëtimin nëpër botë

Edicioni i 43-të i Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Kajro, që nisi së fundi në Shtëpinë Operistike të kryeqytetit të Egjiptit, është një nga me të vjetrit në atë rajon. Festivali i kategorisë A çdo herë bën bashkë artistë të njohur nga mbarë bota. Edicioni i sivjetmë nisi me filmin “Official Competition”, që u shfaq për herë të parë në Lindje të Mesme, pas premierës botërore që pati në Festivalin e Filmit në Venecia. Të pranishëm ishin edhe yjet e filmit, aktorja Penelope Cruz dhe aktori Antonio Banderas. Dita e hënë në një formë i takoi kinematografisë së Kosovës. U shfaqën dy filma me regjisore nga Kosova, që u bënë pjesë e këtij edicioni.

 

Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Kajro është i njohur në mbarë botën. Tash e 43 vjet bën bashkë emra të njohur të kinematografisë botërore. Këtë vit pjesë e Festivalit të kategorisë A janë edhe “Zgjoi” nën regji të Blerta Bashollit dhe “Vera andrron detin”. Ky i fundit është edhe në garë. Është pjesë e kategorisë më të dalluar të Festivalit, “Critics Week”

Edicioni i 43-të i Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Kajro, që nisi së fundi në Shtëpinë Operistike të kryeqytetit të Egjiptit, është një nga me të vjetrit në atë rajon. Festivali i kategorisë A çdo herë bën bashkë artistë të njohur nga mbarë bota. Edicioni i sivjetmë nisi me filmin “Official Competition”, që u shfaq për herë të parë në Lindje të Mesme, pas premierës botërore që pati në Festivalin e Filmit në Venecia. Të pranishëm ishin edhe yjet e filmit, aktorja Penelope Cruz dhe aktori Antonio Banderas. Dita e hënë në një formë i takoi kinematografisë së Kosovës. U shfaqën dy filma me regjisore nga Kosova, që u bënë pjesë e këtij edicioni.

Në orën 12:30 në teatrin “Hangager” u shfaq “Zgjoi”, nën regji të Blerta Bashollit. Ai është pjesë e programit zyrtar jashtë garës bashkë me 10 filma të tjerë. E nga 20:30 në teatrin “Small” nisi shfaqja e filmit “Vera andrron detin” i regjisores Kaltrina Krasniqi. Filmi është në garë në kuadër të kategorisë “Critics Week” bashkë me 6 filma të tjerë. Edicioni i sivjetmë që nisi më 26 nëntor përfundon më 5 dhjetor.