Kulturë

Shtëpia-muze e impresionistit të parë shqiptar do të rihapet për vizitorë

Shtëpia-muze e piktorit Vangjush Mio në Korçë do t’i nënshtrohet restaurimit dhe pas konkretizimit të projektit do t’i rihapë dyert për vizitorë. Aty ruhet trashëgimia e pasur e piktorit të parë impresionist në Shqipëri
 

Ishte dëmtuar jo pak nga tërmeti në nëntorin e dy vjetëve më parë, por shtëpia-muze e Vangjush Mios në Korçë së shpejti do të rihapë dyer për vizitorë. Drejtoria Rajonale e Trashëgimisë Kulturore e këtij qyteti tashmë ka hartuar projektin për restaurimin e çatisë. Lajmi u bë i ditur nga ministrja e Kulturës e Shqipërisë, Elva Margariti, e cila ka vizituar monumentin.

“Është e vështirë ta kuptosh Korçën pa Mion, poetin e pikturës shqiptare, ndaj edhe shtëpinë e tij muze do t’ia rikthejmë sërish publikut”, citohet të ketë thënë ajo. Pas dëmtimeve nga tërmeti, autoritetet e trashëgimisë kulturore të Korçës kishin paralajmëruar intervenimin, përderisa me projektin për restaurim pos çatisë, që është edhe më e dëmtuara, do të eliminohen edhe problemet e lagështisë.