Kulturë

Filmat e gjashtë regjisorëve shqiptarë bashkohen në Brazil

“Zgjoi”, “Sisterhood”, “Nostromo”, “Vera andrron detin”, “Luaneshat e kodrës” dhe “Në kërkim të Venerës” janë gjashtë filmat e regjisorëve shqiptarë në programin e edicionit të 45-të Festivalit të Filmit në Sao Paolo

Gjashtë regjisorë shqiptarë janë në garë për çmimin që u ndahet regjisorëve të rinj në “Mostra”, Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në San Paulo. Blera Basholli, Dina Duma, Fisnik Maxville, Kaltrina Krasniqi, Luana Bajrami dhe Norika Sefa janë në mesin e filmbërësve nga e mbarë bota, filmat e të cilëve janë përzgjedhur për të qenë pjesë e edicionit të 45-të të festivalit që thekson projektet e pavarura. Përmes programit të tij, çdo vit mundohet të reflektojë diversitetin e filmbërjes bashkëkohore duke vënë në pah talentet e reja. Gara e filmbërësve të rinj, ku janë edhe regjisorët shqiptarë, u dedikohet vendasve, por edhe të huajve që realizojnë filma fiktivë a dokumentarë. Filmbërësit, pjesë e kësaj gare, zakonisht prezantojnë projektet e tyre të para apo të dyta të metrazhit të gjatë.

 

Emrat e gjashtë regjisorëve shqiptarë – Blera Basholli, Dina Duma, Fisnik Maxville, Kaltrina Krasniqi, Luana Bajrami dhe Norika Sefa – janë pjesë e programit të sivjetmë të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Sao Paulo, që do të mbahet në formatin hibrid prej 22 tetorit deri më 4 nëntor. Regjisorët kapin tema nga vendi, por që marrin dimension universal nëpërmjet gjuhës kinematografike. Janë sa pasqyrim i jetesës në Kosovë, por edhe i ndikimit që ka vendlindja edhe kur largohesh. Mbijetesa e krushianeve, e drejta e grave për pronë, rebelimi gjatë adoleshencës, jetesa e tri gjeneratave nën një kulm dhe dëshira për të lënë pas gjithçka duke jetuar vetëm janë veç copëza të rrëfimeve të regjisorëve shqiptarë që do të shpalosen në qytetin brazilian

Gjashtë regjisorë shqiptarë janë në garë për çmimin që u ndahet regjisorëve të rinj në “Mostra”, Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në San Paulo. Blera Basholli, Dina Duma, Fisnik Maxville, Kaltrina Krasniqi, Luana Bajrami dhe Norika Sefa janë në mesin e filmbërësve nga e mbarë bota, filmat e të cilëve janë përzgjedhur për të qenë pjesë e edicionit të 45-të të festivalit që thekson projektet e pavarura. Përmes programit të tij, çdo vit mundohet të reflektojë diversitetin e filmbërjes bashkëkohore duke vënë në pah talentet e reja. Gara e filmbërësve të rinj, ku janë edhe regjisorët shqiptarë, u dedikohet vendasve, por edhe të huajve që realizojnë filma fiktivë a dokumentarë. Filmbërësit, pjesë e kësaj gare, zakonisht prezantojnë projektet e tyre të para apo të dyta të metrazhit të gjatë.

Edicioni i sivjetmë i “Mostras”, që edicionet e para i zhvilloi duke luftuar me komunizmin në Brazil për të pasur të drejtën për të shfaqur filmat pa censurë, tani bën bashkë filmbërës të rinj e të talentuar nga e gjithë bota. Nuk mungon as fryma e regjisorëve shqiptarë në edicionin që nis më 21 tetor e përfundon më 3 nëntor dhe do të mbahet në formatin hibird: me prezencë fizike dhe online. Programi përbëhet nga 264 filma, nga më shumë se 50 shtete që do të prezantohen në disa kategori: “Perspektiva Ndërkombëtare”, “Gara e regjisorëve të rinj”, “Mostra Basil”, Programi Special, si dhe “Retrospektiva e Paulo Rochas”.