Kulturë

Arti i qeramikës modelon pasione, bashkon gjenerata

Punëtoria “Arti i qeramikës” organizuar nga Iniciativa për Histori Gojore në Kosovë, po mbahet në Galerinë e Ministrisë së Kulturës

Ende është çështje debati midis studiuesve nëse dëshmitë e para të artit të qeramikës datojnë 20 mijë vjet para erës sonë në paleolit, por e sigurt është që është një prej shprehjeve më të vjetra artistike. Por, punëtoria e Iniciativës së Historisë Gojore në Kosovë po nxjerr mjeshtër të rinj të këtij arti. Nën mentorimin e Lirije Buliqit bëhen bashkë pjesëmarrës gjeneratash të ndryshme

 

Ende është çështje debati midis studiuesve nëse dëshmitë e para të artit të qeramikës datojnë 20 mijë vjet para erës sonë në paleolit, por e sigurt është që është një prej shprehjeve më të vjetra artistike. Por, punëtoria e Iniciativës së Historisë Gojore në Kosovë po nxjerr mjeshtër të rinj të këtij arti. Nën mentorimin e Lirije Buliqit bëhen bashkë pjesëmarrës gjeneratash të ndryshme

Pasditet e të hënave, pensionistja Vera Abydli, së fundmi i kalon duke zbuluar një pasion të ri. Për ta zhvilluar atë, ajo është bërë pjesë e punëtorisë së “Artit të qeramikës” që për tri javë rresht po e organizon Iniciativa për Histori Gojore në Kosovë. Për shkak të interesimit të madh për këtë punëtori, organizatorët kanë caktuar dy terminë gjatë së hënës kur rreth tridhjetë pjesëmarrës mund të zhvillojnë punën e tyre në baltë. Dhjetëra objekte që janë vendosur në një skaj dhe janë duke u terur kanë marrë forma të ndryshme. Ato dëshmojnë për përkushtimin e madh të pjesëmarrësve për këtë formë të artit. Punojnë nën mentorimin e artistes së qeramikës, Lirije Buliqi. Por për të marrë njohuri përtej kësaj, pjesëmarrësit ndjekin edhe video-udhëzuese në ekranin e vendosur në galerinë ku po punojnë.

Vera Abdyli ka treguar se në të kaluarën ka punuar si gazetare në kombinatin ndërtimor “Ramiz Sadiku”. Si punëtore, aty thotë se i ka përcjellë shumë nga ndërtimet në Prishtinë dhe jashtë saj. Për të realizimi i një vepre të vogël arti dhe koha që po e kalon me mbi dhjetë pjesëmarrës të tjerë në Galerinë e Ministrisë së Kulturës “Qafa” po i mundëson asaj që të përjetojë diçka ndryshe nga përditshmëria.