Kulturë

Xhevdet Xhafa, artisti që me autobiografi zbërthen historinë e shqiptarëve

Xhevdet Xhafa, të enjten, në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, në përurimin e monografisë për të dhe në hapje të ekspozitës së tij

“Arti im ka të bëjë shumë me historinë shqiptare. Unë ndihem se jam artist shqiptar. Autobiografia është imja dhe e të gjithë shqiptarëve, çdo gjë e shprehur është e vërtetë. Çdo gjë e qëllimshme...Mua më duhet të vazhdoj...Bojërat, leckat – të gjitha i dua. Me këto materiale i shpreh ndjenjat dhe shqetësimet, të lidhura këto me zemrën, me mendjen, me kohën. Frymëzim, imagjinatë, guxim, ngarkesë psikike... Unë jam në këto piktura!”, thotë artisti Xhevdet Xhafa, sa herë që pyetet për artin e tij. Kjo thënie e tij nuk ka munguar as në monografinë me autore Suzana Varvarica-Kuka, e përuruar të enjten në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, bashkë me ekspozitën retrospektive me veprat e piktorit të shquar akademik.

 

“Unë jam në këto piktura!”, thotë artisti Xhevdet Xhafa, sa herë që pyetet për artin e tij. “Autobiografia është imja dhe e të gjithë shqiptarëve”, konstaton prerazi ai. Qasjen e tillë dhe krejt artin e tij i zbërthen mjeshtërisht monografia për të e autores Suzana Varvarica-Kuka, e përuruar të enjten në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, që e ka botuar atë. Dëshmi e mjeshtërisë së maestro Xhafës, është ekspozita me veprat e tij e hapur bashkë me përurimin e monografisë

“Arti im ka të bëjë shumë me historinë shqiptare. Unë ndihem se jam artist shqiptar. Autobiografia është imja dhe e të gjithë shqiptarëve, çdo gjë e shprehur është e vërtetë. Çdo gjë e qëllimshme...Mua më duhet të vazhdoj...Bojërat, leckat – të gjitha i dua. Me këto materiale i shpreh ndjenjat dhe shqetësimet, të lidhura këto me zemrën, me mendjen, me kohën. Frymëzim, imagjinatë, guxim, ngarkesë psikike... Unë jam në këto piktura!”, thotë artisti Xhevdet Xhafa, sa herë që pyetet për artin e tij. Kjo thënie e tij nuk ka munguar as në monografinë me autore Suzana Varvarica-Kuka, e përuruar të enjten në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, bashkë me ekspozitën retrospektive me veprat e piktorit të shquar akademik.

Me publikimin e monografisë në gjuhën shqipe dhe atë angleze, publiku nëpërmjet një botimi të vetëm njihet me artin e Xhafës, veprat e të cilit janë vlerësuar nga kritika për tejkalim të kufijve të ish-Jugosllavisë në aspektin artistik.