Kulturë

Premiera kombëtare e “Zgjoit” vjen me lajmin se është kandidat për nominim në “Oscarin” Evropian

Shfaqja e filmit në Kosovë ka ardhur me lajmin e mirë se filmi është përzgjedhur nga “European Film Awards”, që ndryshe njihet si “Oscari” i Evropës, si një nga kandidatët për nominim për çmimet prestigjioze të kësaj akademie

Filmi “Zgjoi” u konsiderua si një rrëfim që shpalos plagët e thella që lufta e fundit vragoi mbi fate njerëzish, duke shërbyer njëkohësisht si frymëzim për mbijetesë. Të shumtë janë ata që me padurim e kanë pritur shfaqjen e tij në vend. Si për t’ua plotësuar dëshirën, të paktën për një natë, “Zgjoi”, nën regji e skenar të Blerta Bashollit, që po bën një rrugëtim të suksesshëm – të cilin e nisi në fillim të këtij viti kur në “Sundance Film Festival” u shpërblye në mënyrë të trefishtë – ndaloi edhe në Prishtinë. Të martën mbrëma u dha premierë kombëtare në “PriFest”, duke shënuar nisjen e edicionit të sivjetmë të festivalit me traditë 13-vjeçare.

 

Pas sukseseve në festivale të njohura, filmi “Zgjoi” është shfaqur edhe para publikut vendas. Filmi është pritur me lot krenarie për personazhet e ekipin dhe dhembje për fatin akoma të pazbardhur të personave të zhdukur gjatë luftës së fundit në Kosovë

Filmi “Zgjoi” u konsiderua si një rrëfim që shpalos plagët e thella që lufta e fundit vragoi mbi fate njerëzish, duke shërbyer njëkohësisht si frymëzim për mbijetesë. Të shumtë janë ata që me padurim e kanë pritur shfaqjen e tij në vend. Si për t’ua plotësuar dëshirën, të paktën për një natë, “Zgjoi”, nën regji e skenar të Blerta Bashollit, që po bën një rrugëtim të suksesshëm – të cilin e nisi në fillim të këtij viti kur në “Sundance Film Festival” u shpërblye në mënyrë të trefishtë – ndaloi edhe në Prishtinë. Të martën mbrëma u dha premierë kombëtare në “PriFest”, duke shënuar nisjen e edicionit të sivjetmë të festivalit me traditë 13-vjeçare.

Filmi shtjellon artistikisht historinë e vërtetë të një gruaje nga fshati Krushë e Madhe, Fahrije Hotit, e cila në film portretizohet nga aktorja e njohur Yllka Gashi. Filmi është pritur me lot krenarie për personazhet e ekipin dhe dhimbje për fatin akoma të pazbardhur të personave të zhdukur gjatë luftës së fundit në Kosovë. Lotët nuk i mbajti as regjisorja Blerta Basholli.