Kulturë

“Luaneshat e kodrës” nga Kosova në Cannes me energjinë rinore

Aktoret Flaka Latifi, Uratë Shabani, Era Balaj, regjisorja Luana Bajrami dhe aktori Andi Bajgora pas premierës së filmit në “Director’s Fortnight”, programin paralel të Festivalit të Filmit në Cannes

Tema e filmit ka të bëjë me ëndrrat, rebelimin e ngulmimin në arritje të qëllimit. Mbi të gjitha, me energjinë rinore. Por paralelisht, ekipi i “Luaneshat e kodrës”, nën regji të Luana Bajramit, e dëshmon një gjë të tillë edhe në jetën reale e këtë energji e ka çuar edhe në ngjarjen e madhe. I shfaqur premierë botërore të enjten në Festivalin e Filmit në Cannes, rrëfimi nga Kosova – që garon në programin paralel ”Director's Fortnight” – është zbërthyer si histori universale. Pamjet shpalosin peizazhin e veçantë e të bukur të Kosovës, por aty përbirohet edhe çështja e mungesës së liberalizimit të vizave. Megjithatë, bashkë me regjisoren Bajrami, aktorët Flaka Latifi, Uratë Shabani, Era Balaj e Andi Bajgora tashmë kanë shkelur në Cannes

 

Tema e filmit ka të bëjë me ëndrrat, rebelimin e ngulmimin në arritje të qëllimit. Mbi të gjitha, me energjinë rinore. Por paralelisht, ekipi i “Luaneshat e kodrës”, nën regji të Luana Bajramit, e dëshmon një gjë të tillë edhe në jetën reale e këtë energji e ka çuar edhe në ngjarjen e madhe. I shfaqur premierë botërore të enjten në Festivalin e Filmit në Cannes, rrëfimi nga Kosova – që garon në programin paralel ”Director's Fortnight” – është zbërthyer si histori universale. Pamjet shpalosin peizazhin e veçantë e të bukur të Kosovës, por aty përbirohet edhe çështja e mungesës së liberalizimit të vizave. Megjithatë, bashkë me regjisoren Bajrami, aktorët Flaka Latifi, Uratë Shabani, Era Balaj e Andi Bajgora tashmë kanë shkelur në Cannes

Filmi “Luaneshat e kodrës” ka goditur me të parën kur u përzgjodh për Festivalin e Filmit në Cannes, por e ka rikonfirmuar këtë edhe me premierën botërore në këtë ngjarje të madhe, të enjten pasdite. Nën regji të Luana Bajramit, rrëfimi i gjallë e freskues për një treshe vajzash që shndërrohen në një bandë hajdutesh për t’i shpëtuar fatit të paracaktuar, është filmi i parë i gjatë i bashkëprodhuar nga Kosova e Franca dhe i xhiruar në Kosovë, që shfaqet në ngjarjen e madhe të filmit në botë. Bajrami, e cila në Francë ku jeton e vepron njihet edhe si aktore, me “Luaneshat...” debuton në metrazh të gjatë. Në Festivalin e Cannes që sivjet shënon edicionin e 74-t, nuk është në garën zyrtare për “Palmën e Artë”, por në programin paralel ”Director's Fortnight”, që megjithatë merr vëmendje të madhe e ku zbulohen emra të së ardhmes në kinematografi.

Adrenalina e mornicat kapin shikuesin që në skenat e para. Publiku në Kosovë e vende të tjera ka mundësi të shohë vetëm disa skena. I qasshëm është vetëm traileri. Shikuesit e Festivalit të Cannes, të parët që kanë pasur mundësinë ta shohin të plotë, e kanë duartrokitur gjatë. Kjo u dëshmua edhe nëpërmjet videove që shpërndau ekipi i filmi i pranishëm në premierë, në “Theatre Croisette”, me kapacitet mbi 800 ulëse.