Kulturë

Pompei, qyteti që jep mesazhe edhe sot

Me vlerësimet e përgjithshme se Pompei dhe Herculaneumi kishin bashkërisht mbi 20 mijë banorë, deri më sot në to janë gjetur mbi 1.500 njerëz të “relikosur” ani pse shkalla e vdekjeve ende është e paqartë

Hiri vullkanik i Malit Vezuv do të shuante jetën në qytetet poshtë tij: në Pompei, Herculaneum e qendërbanime të afërta. Në ato ditë tmerri të vjeshtës së vitit 79 të erës sonë, mijëra njerëz do të humbnin jetën nga ajri i helmatisur prej gazeve vullkanike. Duke rindërtuar pak nga pak gjithë jetën në Pompei, arkeologët ia kanë dalë të kuptojnë shumëçka nga trupat e gurëzuar në këto vise të Kampanjas. Dokumentari “Pompei – një udhëtim në kohë”, me autore Majlinda Bregasin, është kthyer prapa në kohë për të parë se si ishte jeta para shpërthimit, çfarë ngeli nga ajo kohë, çfarë është harruar e çfarë mund të mësohet ende

 

Hiri vullkanik i Malit Vezuv do të shuante jetën në qytetet poshtë tij: në Pompei, Herculaneum e qendërbanime të afërta. Në ato ditë tmerri të vjeshtës së vitit 79 të erës sonë, mijëra njerëz do të humbnin jetën nga ajri i helmatisur prej gazeve vullkanike. Duke rindërtuar pak nga pak gjithë jetën në Pompei, arkeologët ia kanë dalë të kuptojnë shumëçka nga trupat e gurëzuar në këto vise të Kampanjas. Dokumentari “Pompei – një udhëtim në kohë”, me autore Majlinda Bregasin, është kthyer prapa në kohë për të parë se si ishte jeta para shpërthimit, çfarë ngeli nga ajo kohë, çfarë është harruar e çfarë mund të mësohet ende

Jeta po lëvrinte e qetë në Pompei, qytetin e qeshur afër Napolit me ngrehat publike, shtëpitë luksoze private, banjat, amfiteatrin, kolonadat e stisje gjithëfarsoj. Për kronologjinë e sotme, tetori i vitit 79 pas Krishtit do të sillte gjëmën për disa mijëra njerëz. Nga horizontet e afërta të Gjirit të Napolit, aty ku lartohej mali i Vezuvit, dridhjet dhélëkundëse do të nxirrnin nga thellësitë e tokës diçka skëterrore.

Në ato dy ditë të “fundit të kohërave”, Vezuvi do të villte shi shtufi e më pas edhe vrushkuj gazesh të nxehta. Sipas shkencëtarëve, llava, shtufi e hiri i nxehtë në një sasi prej 1.5 milionë tonësh në sekondë e tejkalon për 100 mijë herë energjinë termike të bombave atomike në Hiroshimë dhe Nagasaki.